Na hlavný obsah

Možnosť júnových volieb je stále otvorená. Viacerí politici však svoju budúcnosť zatiaľ nekomentujú

Skorší termín predčasných volieb chce najmä Smer-SD.

Možnosť júnových volieb je stále otvorená. Viacerí politici však svoju budúcnosť zatiaľ nekomentujú
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Možnosť predčasných volieb v júni je pre opozičné strany stále otvorená. Ak by sa konali 24. júna, tak by strany svoje kandidátky museli odovzdať do konca marca. Viacerí politici a novovznikajúce projekty však doteraz nepovedali, ako a kde vidia svoju budúcnosť.

Diskutovať o júnovom termíne predčasných parlamentných volieb chce najmä strana Smer-SD. Ďalší pokus otvoriť o tom mimoriadnu schôdzu bude mať už v pondelok (27. 2.).

„Však tam je 150 poslancov, ktorí chcú voľby 24. júna, tak prečo tie voľby nemôžu byť?“ Pýta sa Robert Fico.

Jedným z argumentov strán bývalej koalície na septembrový termín bolo okrem iného aj dať priestor ďalším subjektom na vznik, či spájanie. Po ohlásení prvotných zámerov sa však ľady výrazne nepohli.

„Tú finálnu fázu chceme naozaj oznámiť vo chvíli, keď bude všetko jasné a dohodnuté. Ja si myslím, že rokovania sú na dobrej ceste a smerujeme k finálnej širšej dohode,“ vyhlásil Miroslav Kollár (nezaradený) poslanec NR SR, zakladateľ Modrej koalície.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Možnosť odchodu z hnutia OĽANO pripustili ešte začiatkom januára Eduard Heger a Jaroslav Naď. Doteraz však k svojej politickej budúcnosti nepovedali viac. Práve na ich kroky pritom čakajú ostatní.

„Ten kľúčový moment je či a kedy opustia hnutie OĽANO. Ak tento krok urobia, tak si myslím, že je prirodzené, že by mali byť súčasťou takéhoto spájania,“ hovorí Kollár.

Nejasná budúcnosť ministrov

Politickú budúcnosť nemajú jasnú ani viacerí ministri súčasného vládneho kabinetu. „Nerozhodol som sa. Keď sa rozhodnem, tak poviem,“ uviedol dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman.

Naopak niektorí v tom majú jasno, a to aj napriek ponukám zostať v hre. „Teším sa naspäť do mojej právnickej praxe,“ vyhlásil Viliam Karas, dočasne poverený minister spravodlivosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko