Na hlavný obsah

Lyžiarov v rakúskych alpách zasypala lavína, dvaja neprežili

Ide o staršieho muža a 17-ročného Novozélanďana.

Lyžiarov v rakúskych alpách zasypala lavína, dvaja neprežili
Ilustračná snímka lavíny. Foto: pexels.com

V údolí Zillertal v rakúskej spolkovej krajine Tirolsko v sobotu (4. 2.) pod lavínou zahynul mladík z Nového Zélandu. Už skôr počas soboty záchranári našli mŕtveho muža, ktorého v piatok (3. 2.) zasypala lavína vo vorarlberskom údolí Kleinwalsertal. V tirolskej obci Sankt Anton am Arlberg už od dopoludnia pátrajú po dvoch osobách, ktoré zasypal sneh.

Agentúra APA píše, že 17-ročný lyžiar z Nového Zélandu v oblasti Zillertalu išiel na lyžiach v priestore mimo zjazdoviek. Viac informácií o ňom polícia nezverejnila.

V údolí Kleinwalsertal sa lavína utrhla už v piatok večer. Muža vo veku medzi 50 a 60 rokov našli v sobotu dopoludnia pod snehom mŕtveho. Záchranári v Sankt Antone z vrtuľníka zazreli lavínové vyhľadávače dvoch ľudí, po ktorých začali pátrať už dopoludnia. Akciu ale museli zakrátko prerušiť pre zachovanie vlastnej bezpečnosti.

V stredisku Warth am Arlberg sa horskej službe podarilo spod lavíny zachrániť 15-ročného lyžiara, ktorý jazdil vo voľnom priestore. Pod mäsou snehu bol štvrť hodiny. Záchranári ho odviezli do nemocnice.

V Tirolsku v sobotu zatiaľ zaznamenali 17 zosuvov lavín, v deviatich prípadoch sa to nejako dotklo ľudí, niekoľko ich utrpelo zranenia.

Zvlášť v západorakúskych spolkových krajinách Vorarlbersko a Tirolsko je lavínové nebezpečenstvo teraz vysoké, a to pre intenzívne sneženie a silný vetor. Vo vyšších polohách platí štvrtý z piatich stupňov lavínového nebezpečenstva a horská služba najmä neskúseným športovcom odkazuje, aby nejazdili mimo zjazdoviek. V nedeľu by sa malo riziko opäť znížiť.

Tirolská horská služba vyzvala lyžiarov k obozretnosti. Už v piatok prišiel v tirolskom údolí Ötztal pod lavínou o život 32-ročný lyžiar z Číny, v okrese Kitzbühel lavína v piatok ťažko zranila 15-ročného chlapca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet