Na hlavný obsah

Múzeum v Medzilaborciach sa predsa len dočká rekonštrukcie

Financie navyše doplatí Prešovský kraj.

Múzeum v Medzilaborciach sa predsa len dočká rekonštrukcie
Múzeum Andyho Warhola v Medzilaborciach. Foto: RTVS

Múzeum Andyho Warhola v Medzilaborciach sa napokon predsa len dočká rekonštrukcie. Keďže stúpli ceny stavebných materiálov, je treba financie navyše. Doplatí ich Prešovský samosprávny kraj, pod ktorý múzeum patrí. Návrh už odobrili poslanci.

Na rekonštrukciu schválila vyše sedem miliónov eur ešte vláda Petra Pellegriniho (Hlas-SD). Prešovský kraj žiadal o navýšenie sumy, no nedočkal sa. Hrozilo, že príde aj o pôvodne schválené peniaze. Napokon kraj nájde potrebné financie vo vlastnom rozpočte.

„Vo svete sú iba dve múzeá takéhoto charakteru, v Pittsburghu a v Medzilaborciach. Je to naša pýcha a na druhej strane aj naša povinnosť, aby sme toto múzeum financovali,“ uviedol predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

K rozhodnutiu kraja prispelo aj to, že v múzeu začala zatekať strecha. Kraj aktuálne počíta s vyše piatimi miliónmi od štátu a z vlastnej pokladnice zaplatí viac ako sedem miliónov. Firme to bude uhrádzať štyri roky.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podľa rezortu financií je však zatiaľ predčasné hovoriť o konkrétnych sumách zo strany štátu. Múzeum teraz bude hľadať vhodné priestory, kam diela presťahuje. Podľa riaditeľa múzea Martina Cubjaka je v Medzilaborciach niekoľko alternatív.

Víťaznej firme odovzdajú stavbu zhruba o mesiac. Rekonštrukcia by mala trvať rok a pol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny