Na hlavný obsah

Na Filipínach sa stratilo lietadlo so štyrmi ľuďmi na palube

Pravdepodobne sa zrútilo neďaleko sopky.

Na Filipínach sa stratilo lietadlo so štyrmi ľuďmi na palube
Na ilustračnej snímke malé lietadlo. Foto: Unsplash

Filipínske úrady pokračujú v pátraní po malom lietadle so štyrmi osobami na palube, ktoré zmizlo počas víkendu. Teraz chcú overiť, či trosky spozorované počas leteckého prieskumu v blízkosti krátera sopky Mayon patria nezvestnej Cessne 340. Informovala o tom v pondelok (20. 2.) agentúra AP s odvolaním sa na miestne úrady.

Malé lietadlo vzlietlo v sobotu (18. 2.) z provincie Albay juhovýchodne od hlavného mesta. Smerovalo do Manily s dvoma filipínskymi pilotmi a dvoma austrálskymi pasažiermi. Odvtedy však o ňom nebolo počuť. Austrálčania na Filipínach pracovali pre spoločnosť zaoberajúcu sa geotermálnou energiou.

V nedeľu (19. 2.) počas leteckého pátrania posádka lietadla spozorovala niečo, čo vyzeralo ako trosky lietadla vrátane chvosta, roztrúsené asi 350 metrov od krátera na juhozápadnom svahu sopky Mayon.

Nikde však nevideli žiadnych ľudí ani ich pozostatky. Na miesto teraz zamieria pátracie tímy, aby preskúmali možné trosky a zistili, či ide skutočne o nezvestnú Cessnu 340 a čo sa stalo s ľuďmi na palube.

Pátranie sťažuje počasie

Pozemné pátranie počas víkendu sťažovalo daždivé počasie. Ak sa počasie ustáli, záchranári sa vydajú na 2 462 metrov vysokú sopku. Budú ju však musieť pozorne sledovať, pretože Mayon je jednou z najaktívnejších z 24 sopiek v krajine.

Naposledy vybuchla v roku 2018 a teraz je na nej vyhlásený druhý stupeň výstrahy z piatich. To znamená sporadické sopečné zemetrasenia, posuny pôdy, úniky plynu a pary a občasné erupcie popola a pary.

Na Filipínach je stále nezvestné ďalšie malé lietadlo, a to taktiež Cessna, ktorá zmizla 24. januára so šiestimi ľuďmi na palube v severofilipínskej provincii Isabela. Pátranie po stroji pokračuje, ale operáciu komplikuje počasie v odľahlom horskom teréne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet