Na hlavný obsah

Na Slovensku aj v celej Európskej únii pretrváva nedostatok darcov krvnej plazmy

Vyrábajú sa z nej dôležité lieky.

Na Slovensku aj v celej Európskej únii pretrváva nedostatok darcov krvnej plazmy
Na ilustračnej snímke krvná plazma. Foto: RTVS

V celej Európskej únii pretrváva nedostatok darcov krvnej plazmy, z ktorej sa vyrábajú životne dôležité lieky. Aj na Slovensku musíme tieto lieky dokupovať v zahraničí. Európska únia chce dosiahnuť, aby sme sa v odberoch krvnej plazmy, stali sebestačnými.

Krvná plazma je ako materské mlieko. Nenapodobiteľná a synteticky nevyrobiteľná. Je to tekuté zlato, vďaka ktorému sa liečia mnohé závažné a chronické ochorenia, ale využíva sa aj pri transplantácii orgánov a na záchranu obetí úrazov.

„V celej Európskej únii je problém s krvnou plazmou a následne potom s liekmi vyrobenými z nej. Neodoberá sa toľko plazmy, koľko by bolo potrebných liekov,“ uviedla riaditeľka marketingu Národnej transfúznej služby Martina Frigová. Pre nedostatok krvnej plazmy dokonca niektoré nemohli vyrobiť.

„Krvnú plazmu môže darovať každý, kto môže darovať aj krv. Čiže ten kto má od 18 do 60 rokov. Darcovia sa nemusia báť, že sa im pri darovaní krvnej plazmy poškodil ich zdravotný stav,“ dodala Frigová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Po odbere plazmy sa telo dokáže rýchlejšie zregenerovať než po odbere krvi. Špeciálny prístroj ju separuje a zostávajúce zložky sa vracajú späť do tela darcu. Vie to aj Richard, ktorého štáb RTVS počas nakrúcania stretol na odbernom mieste.

„Plazmu darujem prvýkrát. Rozhodol som sa preto, lebo ma pri darovaní krvi oslovili doktori. Niečo som si o tom prečítal, zdalo sa mi, že ma to bude stáť približne hodinu času a niekomu inému môžem pomôcť. Nevidel som dôvod, že prečo nie,“ vysvetlil darca krvej plazmy.

Darované množstvo plazmy je okolo 600 mililitrov. Celá procedúra trvá asi 40 minút. Pred odberom vyšetria vašu krv a posúdia, či ste vhodný kandidát na odber plazmy. Objednať sa na ňu dá aj online a nemusíte prísť nalačno.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko