Na hlavný obsah

Chcú zakázať klietkový chov sliepok. Zmeny sa premietnu do vyššej ceny vajec

Kým nepríde celoeurópsky zákaz, hydinári o slovenskom nechcú ani počuť.

Chcú zakázať klietkový chov sliepok. Zmeny sa premietnu do vyššej ceny vajec
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na Slovensku sa bude diskutovať o zákaze klietkového chovu sliepok. Presadiť ho chce aj bývalý poslanec za OĽANO Tomáš Šudík. Argumentuje tým, že čoraz viac ľuďom záleží na životných podmienkach zvierat. Hydinári majú na to iný pohľad. Kým nepríde celoeurópsky zákaz, o slovenskom nechcú ani počuť.

Poslanec od hydinárov chce, aby zrušili sliepkam klietky najneskôr do roku 2028. A chovali ich buď na podstielke alebo vo voľnom výbehu. Opiera sa pritom aj o požiadavku obchodov. „Väčšina z nich, sa zaviazala že po roku 2025 prestane predávať vo svojich obchodných reťazcov vajíčka z klietkového chovu, a túto problematiku treba o to akútnejšie riešiť,“ vyhlásil Šudík.

„V podstielkových chovoch je o viac ako 25 percent nižšia znáška a zároveň sú tam o 20 až 30 percent vyššie náklady ako v klietkových chovoch, a spotrebiteľ musí rátať s tým, že aj na pulte sa to premietne do ceny,“ vysvetľuje Daniel Molnár, riaditeľ Únie hydinárov Slovenska.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

O zákone budú hlasovať v marci

Na Slovensku žije v klietkach stále vyše 75 percent všetkých sliepok. Priemer Európskej únie pritom nedosahuje ani polovicu. Slovenskí hydinári hovoria, že na to, aby prestavali klietkové haly na podstielkové, potrebujú vyše 75 miliónov eur.

„Kým Európska únia nezakazuje spôsob chovu nosníc v obohatených klietkach, prečo by sme to mali zakazovať my nad rámec týchto legislatívnych predpisov?“ Pýta sa Molnár.

„Tento návrh už čoskoro bude pripravený na stole s tým, že Európska komisia plánovala ešte so skorším termínom zákazu klietkového chovu. Čo sa nám môže stať je, že slovenskí hydinári budú naďalej naťahovať čas, ale keď sa spamätajú všetky krajiny budú naháňať bezklietkové technológie ktoré budú drahé a reálne hrozí, že hydinári to nestihnú a ohrozia potravinovú sebestačnosť,“ upozorňuje Martin Smrek, predseda neziskovej organizácie Humánny pokrok.

Otázkou zostáva, či nájde nový zákon dostatočnú podporu v parlamente. Hlasovať sa bude o ňom v marci. Sme rodina aj strana SaS ho nateraz odmietajú podporiť, lebo v ňom chýbajú finančné kompenzácie pre hydinárov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko