Na hlavný obsah

Na strednom Slovensku zaznamenalo výpadok elektriny vyše 11 000 odberných miest

Na Chopku vietor zosilnel na silu orkánu.

Na strednom Slovensku zaznamenalo výpadok elektriny vyše 11 000 odberných miest
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

V Žilinskom a Banskobystrickom kraji vplyvom nepriaznivého počasia vypadla dodávka elektriny na viac ako 11 000 odberných miest spoločnosti Stredoslovenská distribučná (SSD). Podľa hovorcu spoločnosti Miroslava Gejdoša komplikuje elektrikárom prácu zasnežený terén a neprejazdné cesty.

Doplnil, že poruchy vyradili z prevádzky viac než 300 trafostaníc. „Energetici zo SSD riešia poruchy na 25 vedeniach vysokého napätia (22 kV), jednu na vedení veľmi vysokého napätia (110 kV) a desiatky porúch na úrovni nízkeho napätia (0,4 kV),“ uviedol Gejdoš.

Elektrikári pracujú podľa neho v maximálnom možnom nasadení, ale boria sa s nesmierne ťažkými podmienkami. „Ak to situácia umožňuje, zasiahnuté oblasti zužujú na čo najmenšie úseky a vypnutých odberateľov prepínajú v spolupráci s dispečingom na iné zásobovacie trasy. Ich možnosti sú však v tomto smere obmedzené,“ podotkol.

Výpadky zasiahli všetky regióny distribučného územia SSD, ale predovšetkým horné Považie, Kysuce, Oravu, Liptov, Zvolen, Hont a Gemer.

Môžu za to štandardne najmä stromy a konáre popadané na vzdušné vedenia, ktoré poškodili vodiče, izolátory a stĺpy. „Keďže sa na väčšine územia vyskytuje hlboký sneh a mnohé cesty sú neprejazdné, k niektorým poruchám sa elektrikári nemôžu dostať. Prípadne im to trvá oveľa dlhšie ako za normálnych okolností,“ vysvetlil Gejdoš.

Čas sprevádzkovania jednotlivých poškodených vedení sa podľa neho v týchto chvíľach nedá odhadnúť.

„Tam, kde stále fúka silný vietor a padajú stromy, museli energetici kvôli vlastnej bezpečnosti vyhľadávanie a odstraňovanie porúch prerušiť. Vo viacerých lokalitách si nepomôžu bez ťažkej techniky, ale momentálne ju tam nedokážu prepraviť. Postup prác bude závisieť od vývoja počasia a dostupnosti mechanizmov, ktoré dokážu preraziť cesty hlbokým snehom,“ uzavrel Gejdoš.

Orkán na Chopku

Na Chopku je aktuálne orkán. Priemerná rýchlosť vetra podľa Beaufortovej stupnice sily vetra dosiahla na Chopku silu orkánu. Slovenský hydrometeorologický ústav o tom informuje na sociálnej sieti.

 Vietor podľa grafu, ktorý SHMÚ zverejnil, dosiahol po 14.00 h rýchlosť 121 kilometrov za hodinu. „V nižších polohách vietor trochu slabne, no na cestách na snehovej pokrývke stále spôsobuje výrazné komplikácie, najmä na severe a horských priechodoch,“ skonštatovali meteorológovia.

Tretí stupeň výstrahy pred silným vetrom na horách platí pre okresy Ružomberok, Tvrdošín, Poprad, Banská Bystrica a Brezno.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny