Na hlavný obsah

Nafta a benzín rapídne nezdražejú, tvrdia analytici

Pod súčasný nárast cien sa podpísal vyšší dopyt na trhu.

Nafta a benzín rapídne nezdražejú, tvrdia analytici
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ceny benzínu a nafty v januári narástli v priemere o desať percent. Zvýšenie však nesúvisí s blížiacim sa embargom na dovoz ropných produktov z Ruska. Ďalšieho výrazného zdražovania nafty a benzínu sa podľa analytikov Slováci obávať nemusia.

Pod nárast cien pohonných látok sa podpísal vyšší dopyt na trhu. Mierne totiž ožila svetová ekonomika. „Za ostatný mesiac vidíme značný odraz cien ropy na svetových trhoch. Z decembrového minima sa rádovo zvýšili asi o desať percent,“ priblížil analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

Cestní dopravcovia momentálne zdraženie pohonných látok nepovažujú za kritické. Preto neovplyvní ani ceny za prepravu tovarov a výrobkov.

Analytik hovorí, že výraznejšie zdražovanie pohonných látok v najbližšom čase nehrozí. A to ani napriek tomu, že 5. februára začne platiť zákaz dovozu ruských ropných produktov.

„Teraz sa Európa výrazne zásobuje ruskými pohonnými hmotami, takže nejaké obdobie budeme čerpať z týchto zásob,“ uviedol analytik portálu Energie pre Vás Jozef Badida.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podľa prezidenta združenia cestných dopravcov ČESMAD Pavla Piešťanského sa uvidí, ako na tom budú ceny pohonných hmôt, až na prelome marca a apríla. „Začnú vtedy dochádzať predzásoby, ktoré si štáty spravili,“ povedal.

Dodáva, že aj keby sa prechodne vyskytol nedostatok ruského paliva, dopravcovia by ho nahradili vyšším podielom biozložky, ku ktorému sa Slovensko zaviazalo do roku 2030.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika