Na hlavný obsah

Najmenej 10 000 ľudí v Berlíne vyzývalo na mierové rokovania s Ruskom

Na pokojný priebeh dohliadalo 1 400 policajtov.

Najmenej 10 000 ľudí v Berlíne vyzývalo na mierové rokovania s Ruskom
Najmenej 10 000 ľudí sa zhromaždilo v Berlíne pred Brandenburskou bránou. Foto: Twitter/Manaf Hassan

Najmenej 10 000 ľudí sa v sobotu (25. 2.) zhromaždilo v Berlíne pred Brandenburskou bránou a žiadalo zahájenie mierových rokovaní s Ruskom na ukončenie vojny na Ukrajine. Informovala o tom agentúra DPA.

Zhromaždenie zorganizovali nemecká poslankyňa z krajne ľavicovej strany Die Linke Sahra Wagenknechtová a Alice Schwarzerová, novinárka a aktivistka za práva žien.

Ľudia sa zhromaždili pred Brandenburskou bránou aj napriek mrazivému počasiu. Niektorí účastníci niesli vlajky s holubicami mieru. Nemecká polícia zaznamenala na zhromaždení o 14.00 h zhruba 10 000 ľudí, na pokojný priebeh dohliadalo 1 400 policajtov.

Polícia zakázala provojnové symboly

Berlínska polícia na zhromaždení zakázala zobrazovanie provojnových symbolov ako vojenské uniformy, písmeno „Z“, ktoré je symbolom ruskej invázie na Ukrajinu. Medzi zakázanými predmetmi boli aj ruské a sovietske vojenské vlajky, napísala berlínska polícia na sociálnej sieti.

Wagenknechtová a Schwarzerová nedávno zverejnili „Manifest za mier“. Žiadali v ňom nemeckého kancelára Olafa Scholza, aby zastavil „eskaláciu dodávok zbraní“ a vyzvali na zahájenie mierových rokovaní s Ruskom.

Kritici zhromaždenia tvrdia, že organizátorky sú naivné vo vzťahu k realite vojny. Podľa Scholza ľudia musia pochopiť, „že ruský prezident Vladimir Putin v súčasnosti akceptuje len jednu formu vyjednávania, a to, že niekto bezpodmienečne kapituluje“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet