Na hlavný obsah

NAKA obvinila šesť osôb v súvislosti s obstarávaním v Slovenskom vodohospodárskom podniku

Vyšetrovaniu sa venuje policajná akcia Stonehenge.

NAKA obvinila šesť osôb v súvislosti s obstarávaním v Slovenskom vodohospodárskom podniku
Ilustračná snímka - policajt NAKA v uniforme. Foto: Polícia SR, Facebook

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v utorok (28. 2.) zasahovala na celom území Slovenska v rámci akcie Stonehenge. Doposiaľ v tejto veci zadržala štyri osoby. Vznesené boli aj obvinenia celkovo štyrom fyzickým a dvom právnickým osobám. Uviedla to hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová.

Akcia sa týka vyšetrovania machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. „Obvinenými sú konatelia obchodných spoločností, riaditeľ obchodnej spoločnosti a zamestnankyňa ministerstva financií,“ priblížila generálna prokuratúra.

Polícia SR neskôr na svojom facebooku priblížila, že vyšetrovanie sa týka verejného obstarávania v Slovenskom vodohospodárskom podniku.

„Podmienky mali byť účelovo prispôsobené na mieru konkrétnemu uchádzačovi. Aby ostatní, skutoční záujemcovia, nedokázali splniť nastavené technické parametre. Víťazný uchádzač tým mal získať neoprávnený prospech vyše 400 000 eur,“ dodala polícia.

Vyšetrovatelia NAKA počas utorka vykonali viaceré domové prehliadky a prehliadky iných nebytových priestorov, uviedla polícia na facebooku. Bližšie informácie pre prebiehajúce procesné úkony a vyšetrovanie nemohli poskytnúť.

Hovorca SVP Marián Bocák uviedol, že ide o aktívny prípad z minulosti, pri ktorom SVP spolupracuje s NAKA. „Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nateraz nebudeme poskytovať bližšie informácie,“ poznamenal.

Vyšetrovanie sa uskutočňuje na podnet dočasne povereného ministra životného prostredia Jána Budaja. Ten podľa vlastných slov upozornil na korupčné praktiky v SVP počas predchádzajúceho vedenia.

„Orgány činné v trestnom konaní majú v súčasnosti rozviazané ruky a robia si svoju prácu. Máme jedinečnú šancu urobiť poriadok, zastaviť korupciu, ktorá neobišla ani SVP zabezpečujúci starostlivosť o vodné toky a na nich vybudovaný majetok,“ podotkol Budaj.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko