Na hlavný obsah

NAKA zasahuje na východe Slovenska, zadržať mala košického župana Trnku

Akcia sa týka podozrení z machinácií pri verejnom obstarávaní.

NAKA zasahuje na východe Slovenska, zadržať mala košického župana Trnku
Na snímke predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. Foto: TASR

Od skorých ranných hodín zasahuje na východe Slovenska Národná kriminálna agentúra (NAKA). Ide o akciu, ktorá má krycí názov Valentín. Sústredí sa na dokumentovanie ekonomickej trestnej činnosti. V piatok (17. 2.) o tom informoval Policajný zbor Slovenskej republiky na sociálnej sieti facebook.

„V tejto chvíli nemôžeme povedať viac, aby sme neohrozili účel trestného konania. Akonáhle to situácia dovolí, poskytneme viac,“ uviedla polícia.

Podľa Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry SR sa vo veci realizujú aj domové a iné prehliadky. Aktuálne zadržali šesť osôb, pričom doposiaľ vzniesli obvinenia celkovo piatim osobám. A to pre pokračovací zločin machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe spáchaný formou spolupáchateľstva.

Podľa zistení portálu Aktuality.sk zadržali aj predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislava Trnku.

Úrad KSK nemá žiadne oficiálne informácie o zadržaní predsedu KSK Rastislava Trnku NAKA. TASR to potvrdil hovorca KSK Michal Hudák. „K už medializovaným informáciám sa z objektívnych dôvodov momentálne nebudeme predbežne vyjadrovať. Chod úradu je plne zabezpečený a riadne funguje ďalej,“ uviedol.

Situáciu v Košiciach monitoruje aj redaktor RTVS Anton Gbur. Štáb sa snažil so županom spojiť, no neúspešne. Jeho hovorca povedal, že o zadržaní svojho šéfa sa dozvedel len z médií.

S Úradom KSK sa spája kauza predražených teplomerov. Počas pandémie kraj nakúpil približne 200 bezkontaktných teplomerov, ktoré umiestnili v budovách vo svojej pôsobnosti. Stáť mali zhruba 700 eur bez DPH, čo bolo dvojnásobne viac než napríklad v Banskobystrickom alebo Nitrianskom samosprávnom kraji.

Trnka vtedy vysokú cenu obhajoval vyššou kvalitou teplomerov. V čom mala byť ich kvalita vyššia však nikdy nespresnil. Úrad pre verejné obstarávanie vlani povedal, že kraj porušil zákon, lebo zákazku dal firme, ktorá zrejme nespĺňala potrebné požiadavky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko