Na hlavný obsah

Národná knižnica prepúšťa. Digitalizačné centrum bude mať menej ľudí

Prepusteným poskytli miesto priamo v národnej knižnici.

Národná knižnica prepúšťa. Digitalizačné centrum bude mať menej ľudí
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovenská národná knižnica (SNK) znižuje pre nedostatok zdrojov počet zamestnancov v digitalizačnom centre. Vybudovali ho v rámci projektu Digitálna knižnica a digitálny archív v roku 2012. Koncom roka 2021 sa splnili aj podmienky päťročnej prevádzky po skončení projektu.

Najviac diel preniesli do digitálnej podoby počas prvých troch rokov – viac ako dva a pol milióna. Pred redukciou pracovných miest mohlo 37 zamestnancov centra ročne zdigitalizovať okolo 40 000 objektov. Aktuálne sa procesom v centre venuje už iba 13 ľudí.

Všetkým pracovníkom, ktorým zrušili miesta, ponúkla knižnica iné voľné pozície priamo v SNK. Z 24 zamestnancov však prijali ponuku nových pracovných pozícií len piati zamestnanci.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ostatným aktuálne plynie výpovedná lehota. Zostávajúci pracovníci digitalizačného centra budú musieť obsluhovať viaceré pracoviská.

„Zamestnanci budú mať kumulované činnosti, nebudú sa venovať iba jednej činnosti, ale budú toho musieť zastrešovať viac, aby sa zabezpečil digitalizačný proces,“ skonštatoval riaditeľ odboru stratégie a Digitalizačného centra SNK.

Po znížení počtu zamestnancov budú nové diela pribúdať do digitálneho archívu pomalšie. Okrem skenovania dokumentov treba pred uložením do digitálneho archívu každé dielo napríklad ešte upraviť.

Všetky zdigitalizované diela budú k dispozícii iba v priestoroch knižnice. Z externého prostredia budú dostupné tie, ku ktorým umožňuje prístup aktuálna legislatíva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko