Na hlavný obsah

NASA a SpaceX na poslednú chvíľu odložili štart rakety Falcon 9

Spôsobili to ťažkosti so zmesou používanou na zapálenie motorov.

NASA a SpaceX na poslednú chvíľu odložili štart rakety Falcon 9
Na snímke raketa Falcon 9. Foto: TASR/AP

Spoločnosť SpaceX a NASA v pondelok (27. 2.) asi dve a pol minúty pred plánovaným termínom z technických dôvodov odložili štart rakety Falcon 9. Tá mala k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) vyniesť štvorčlennú posádku v lodi Crew Dragon.

Americký Národný úrad pre vesmír a letectvo (NASA) o tom informoval na svojej internetovej stránke. Ďalší pokus o štart je možný v utorok ráno SEČ, NASA to však zatiaľ oficiálne neoznámila.

Odklad štartu spôsobili ťažkosti so zmesou používanou na zapálenie motorov rakety Falcon 9. Posádka potom musela asi hodinu čakať v lodi na vypustenie paliva.

Odklad štartu spôsobili ťažkosti so zmesou používanou na zapálenie motorov rakety Falcon 9. Posádku lode Crew Dragon tvoria Američania Stephen Bowen a Warren Hoburg, ktorí sú veliteľom a pilotom letu.

Spolu s nimi sa k ISS majú vydať astronaut zo Spojených arabských emirátov Sultán Nijadí a zástupca ruskej agentúry Roskosmos Andrej Feďajev.

Ide o šiestu výmenu posádky ISS, ktorú NASA podniká v spolupráci so spoločnosťou SpaceX. Štvorica má vystriedať astronautov NASA Nicole Mannovú a Josha Cassadu, Rusku Annu Kikinovú a Japoncov Koičiho Wakatu.

Tie sú na ISS od vlaňajšieho októbra, keď ich tam dopravila loď Crew Dragon. Spolu s nimi tam sú ďalší traja astronauti, ktorých na jeseň plánovaný návrat na Zem sa skomplikoval pre poškodenie lode Sojuz MS-22, ktorú zasiahol mikrometeorit. V nedeľu (26. 2.) pre nich k ISS dorazila loď Sojuz MS-23.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet