Na hlavný obsah

Obranyschopnosť Slovenska je na takej úrovni, na akej nebola za celú históriu republiky, tvrdí Naď

Odmietol tak hlasy hovoriace o demilitarizovaní Slovenska.

Obranyschopnosť Slovenska je na takej úrovni, na akej nebola za celú históriu republiky, tvrdí Naď
Na snímke dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď počas nahrávania relácie RTVS Sobotné dialógy. Foto: RTVS

„Naša obranyschopnosť je na takej vysokej úrovni, na akej nebola za celú históriu Slovenskej republiky,“ vyhlásil dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Odmietol tak hlasy niektorých kritikov, ktorí súčasnú vládu obviňujú z demilitarizovania Slovenska.

Ako politický oponent mal prísť do diskusie predseda zahraničného výboru NR SR Marián Kéry (Smer-SD). Krátko pred nahrávaním relácie však namiesto neho neohlásene prišiel podpredseda strany Smer-SD Ľuboš Blaha.

Hovorca strany však do začiatku relácie zmenu neohlásil, ani pána Kéryho neospravedlnil, preto RTVS uplatnila princíp prázdneho kresla. „Osobne som bol pripravený na diskusiu s pánom Kérym. Mohla to byť konštruktívna diskusia. Škoda, že neprišiel,“ okomentoval situáciu Naď.

Rusi si netrúfnu zaútočiť na NATO

Svet si v uplynulých dňoch pripomínal rok od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Ide o vojnu, o ktorej mnohí tvrdili, že nenastane. „Realita naplnila naše najhoršie obavy. Vladimir Putin sa rozhodol obrovskou silou napadnúť Ukrajinu kvôli naplneniu svojich cieľov,“ vyhlásil Naď.

„Namiesto toho, aby niečo získal, však veľa stratil,“ zhodnotil situáciu po roku vojny. „Navyše zabíja svoje vlastné obyvateľstvo. Vo vojne zomierajú státisíce Rusov, ktorí naozaj nechceli ísť bojovať a dotlačil ich tam Putin,“ dodal.

Veliteľ bojovej skupiny NATO Karel Navrátil povedal, že Severoatlantická aliancia a jej členovia musia byť pripravení na všetky možnosti, vrátane tej najhoršej. A to konfliktu vysokej intenzity so silným protivníkom. „Môžeme byť šťastní, že sme členom NATO. Ruská federácia sa neštíti ničoho,“ vyhlásil poverený minister obrany.

Naď nepredpokladá, že by si Rusi trúfli zaútočiť na NATO. „Keby však v Aliancii nie sme, tak je situácia úplne iná,“ zhodnotil.

Eskaláciu napätia zo strany Západu odmieta

Poverený minister obrany odmietol tvrdenia kritikov, že aj Západ má svoj podiel na eskalácii konfliktu. „Je to nezmysel. Ide o eskaláciu zo strany Ruska. Napadli nezávislú demokratickú krajinu. Ruské vojská sú na Ukrajine, nie iné vojská v Rusku. Keď sa Putin rozhodne prestať s agresiou, tak vojna môže skončiť,“ povedal.

Moskva obviňuje spojencov NATO z toho, že sa stali súčasťou konfliktu, tým, že Ukrajine poskytli zbrane a cvičili jej vojakov. Naď však hovorí, že NATO ako také do tejto témy nevstupuje. „Neschválilo ani jeden náboj, nechce poslúžiť ako slamený panák Putinovi. On potrebuje pre ruského občana nejakého nepriateľa, tak si ho vytvoril v podobe NATO,“ vyhlásil.

Podľa neho, keď Putin hovorí o eskalácii zo strany Západu, len obraňuje svoju agresiu. Zdôraznil, že všetka vojenská pomoc Ukrajiny je samostatnou aktivitou členských krajín OSN.

Vyjadril sa aj k téme odovzdania slovenských stíhačiek typu MiG-29 na Ukrajinu. „Som presvedčený, že by sme ich na Ukrajinu mali dať. Nikdy ich už nepoužijeme – nemáme ani pilotov, náhradné diely sa už v podstate nedajú zohnať a teraz ich máme uzemnené,“ hovorí.

Občanov ubezpečil, že odovzdanie slovenských stíhačiek na Ukrajinu nevyvolá ostrú reakciu Moskvy. „Putinovi už nerozumejú ani jeho najbližší spolupracovníci. Môže urobiť akékoľvek aj šialené rozhodnutie, ale na to určite nemá vplyv, či my dáme stíhačky Ukrajine,“ skonštatoval.

Zdôraznil, že zďaleka by sme neboli prvou krajinou, ktorá by to urobila a už viaceré štáty Ukrajine stíhačky poslali.

Opozičný Smer-SD otvoril otázku, či dočasne poverená vláda má kompetenciu odovzdať stíhačky Ukrajine. V názore sa nezhodujú ani ústavní právnici.

„Aby sme predišli špekuláciám, tak pôjdem na túto tému diskutovať do parlamentu,“ oznámil poverený minister. Podľa neho niektorí poslanci pripravujú návrh uznesenia, o ktorom budú rokovať. „Predpokladám, že finálne rozhodnutie bude na parlamente, tým ukončíme politikárčenie, či na to máme alebo nemáme právo,“ skonštatoval.

Systém S-300 nebol zapojený, tvrdí

Naď odmieta hlasy niektorých kritikov, ktorí súčasnú vládu obviňujú z demilitarizovania Slovenska. „Naša obranyschopnosť je na takej vysokej úrovni, na akej nebola za celú históriu Slovenskej republiky,“ vyhlásil.

Dočasne poverený minister obrany tvrdí, že systém protivzdušnej obrany S-300, ktorý Slovensko darovalo Ukrajine, bol za vlády Roberta Fica vypnutý. „Naozaj nebol zapojený do systému protivzdušnej obrany, to je realita,“ uviedol. „Nebol žiadny strategický systém protivzdušnej obrany na Slovensku, ktorý by bol zapojený 24/7,“ dodal.

Zdôraznil, že po nástupe do funkcie začal okamžite rokovať s ukrajinskou stranou o oprave systému S-300, tieto rokovania však prerušila vojna. „Podľa posledných informácií systém na Ukrajine stále slúži a zachraňuje životy,“ uviedol.

Slovenské nebo zatiaľ podľa ministra chránia Poliaci a Česi, budúci rok by mali prísť aj stíhačky F-16. „Slovensko je bezpečnejšie v nebezpečnejšom svete,“ uzavrel. Slovensko disponuje aj zapožičaným protivzdušným systémom Patriot.

Vývoj vojny je ťažké predvídať, hovorí. „Želám si, aby vojna skončila zajtra, ale na základe informácií, ktoré mám, by som bol prekvapený, keby skončila tento rok,“ usúdil.

Mier podľa neho nastane, keď Rusi odídu z územia Ukrajiny alebo sa Ukrajinci dohodnú s Rusmi. Ustupovanie Rusom však nepodporuje. „Budeme tlačiť na Ukrajinu, aby sa vzdala a budeme čakať, kedy budeme hraničiť s Ruskom?“ pýta sa.

Naď sa vyjadril aj k svojej politickej budúcnosti. To, že by zotrval v strane OĽANO považuje za veľmi nepravdepodobné. Viac však prezradiť nechcel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko