Na hlavný obsah

Nastal čas prijať Fínsko a Švédsko do NATO, povedal Stoltenberg

Turecko má stále výhrady.

Nastal čas prijať Fínsko a Švédsko do NATO, povedal Stoltenberg
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg (vľavo) a turecký šéf diplomacie Mevlüt Čavušoglu. Foto: Twitter/NATO

Nastal čas ratifikovať čo najskôr vstup Švédska a Fínska do NATO, vyhlásil vo štvrtok (16. 2.) v Ankare generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. Dodal, že rozhodnutie leží na tureckej vláde a parlamente.

„Nastal čas prijať Švédsko a Fínsko medzi členmi NATO,“ zdôraznil Stoltenberg s tým, že je dôležité, aby ratifikácia nastala čo najskôr. Bezpečnostné obavy, ktoré Turecko vyjadruje, sú podľa neho legitímne.

Ankara obom krajinám od vlaňajšej jari vyčíta, že dostatočne nezasahujú proti teroristickým organizáciám, ktoré pôsobia na tureckom území. Ide napríklad o Stranu kurdských pracujúcich (PKK).

Stoltenberg tiež tvrdo odsúdil pálenie Koránu, ktorého sa vo Švédsku dopustili aktivisti proti islamu a ktoré ďalej zvýšilo napätie medzi Ankarou a Štokholmom.

Podľa Stoltenberga obe krajiny „urobili nevyhnutné kroky v súvislosti s tureckými požiadavkami na zrušenie zbrojného embarga a sprísnenie zákonov proti terorizmu“. Obe krajiny podľa Stoltenberga posilnili svoju schopnosť „bojovať proti medzinárodnému terorizmu“.

V uplynulých mesiacoch Švédsko a Fínsko zrušili zákaz vývozu zbraní do Turecka z roku 2019 a urobili kroky na sprísnenie legislatívy proti terorizmu.

Turecké výhrady

Šéf tureckej diplomacie Mevlüt Čavušoglu však vo štvrtok zopakoval, že by Turecko mohlo schvaľovať žiadosti Fínska a Švédska oddelene. Väčšie výčitky má Ankara k Štokholmu. „Ešte sme nevideli (zo strany Švédska) konkrétne kroky,“ uviedol šéf tureckej diplomacie.

Takýto postup však predstavitelia oboch škandinávskych krajín odmietajú s tým, že prihlášku podali spoločne a mali by spoločne do NATO tiež vstúpiť. Rozhodnutím požiadať o členstvo v obrannej aliancii Štokholm a Helsinki reagovali na ruskú agresiu proti susednej Ukrajine.

Turecko, Fínsko a Švédsko vlani v júni podpísali memorandum, v ktorom sa zaviazali viac spolupracovať v oblasti boja proti terorizmu. Štáty sa však dlhodobo nezhodujú, ako sa im darí memorandum napĺňať.

Helsinki a Štokholm zdôrazňujú sprísnenie svojich zákonov proti terorizmu, podľa Ankary sa však jej požiadavky napĺňajú len v malej miere.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet