Na hlavný obsah

NATO by malo uvažovať o dodávkach stíhačiek Ukrajine, povedal Pavel stanici DW

Podpora Kyjeva je podľa neho vo vlastnom záujme Česka.

NATO by malo uvažovať o dodávkach stíhačiek Ukrajine, povedal Pavel stanici DW
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Štáty Severoatlantickej aliancie by mali uvažovať o dodávkach stíhačiek Ukrajine, povedal stanici Deutsche Welle (DW) novozvolený český prezident Petr Pavel. Podpora Kyjeva je podľa neho vo vlastnom záujme Českej republiky.

„Mali by sme Ukrajine poskytnúť akúkoľvek pomoc, ktorá im umožní vyhrať konflikt, obnoviť svoju suverenitu a územnú celistvosť. Mali by to byť stíhačky? Myslím, že by sme o tom mali veľmi serióznym spôsobom uvažovať, „povedal Pavel v rozhovore zverejnenom v stredu (1. 2.). Zároveň upozornil, že dodávky lietadiel sú z pohľadu logistiky náročným podnikom, ktorý zaberie aspoň pol roka príprav.

„Musíme podporovať Ukrajinu, pretože je to v našom bytostnom záujme. Keď zastavíme vojenskú pomoc, Rusko by zrejme zvíťazilo a bola by to tiež naša porážka,“ dodal Pavel.

DW pripomenula, že generál vo výslužbe a bývalý predseda Vojenského výboru NATO minulý víkend drvivo zvíťazil v druhom kole prezidentských volieb, keď porazil populistického miliardára a expremiéra Andreja Babiša.

Na otázku, akým spôsobom najlepšie čeliť populizmu, Pavol odpovedal, že poukazovaním na fakty a skutočné riešenia a tiež dôsledným informovaním verejnosti nielen o príjemných veciach, ale aj o tých menej príjemných.

„Byť spravodlivý vo všetkom, čo robíte, opisovať obraz situácie v skutočných farbách. Maľovanie vecí naružovo sa dobre počúva, ale nevedie k efektom, ktoré potrebujeme,“ uviedol Pavel s tým, že tento prístup, súdiac podľa výsledkov volieb, očakáva tiež väčšina českej spoločnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet