Na hlavný obsah

Názory poslancov na zákaz nedeľného predaja sa líšia

OĽANO navrhuje niekoľko výnimiek.

Názory poslancov na zákaz nedeľného predaja sa líšia
Ilustračná snímka z nákupného centra. Foto: RTVS

V parlamente sa opäť otvorila téma zatvorenia obchodov v nedeľu. Tentokrát s návrhom prichádzajú poslanci hnutia OĽANO. Navrhujú niekoľko výnimiek. Obchody by aj naďalej zostali otvorené týždeň pred začiatkom roka a tri adventné nedele pred Vianocami.

Nakupovať by sa dalo aj počas niektorých štátnych sviatkov. Plénum nie je jednotné – opozičným poslancom prekáža rozdeľovanie štátnych sviatkov do dvoch kategórií. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Dzivý.

Téma zákazu nedeľného predaja sa len v tomto volebnom období vrátila hneď niekoľkokrát. Predseda školského výboru Richard Vašečka (OĽANO) pripomína, že podľa zákona je nedeľa dňom pracovného pokoja – no napriek tomu mnohí Slováci musia v tento deň pracovať.

Poslanec tvrdí, že chcú tak umožniť rodinám byť častejšie spolu. V návrhu zákona však nechali niekoľko výnimiek. „Štyri nedele v roku budú otvorené – a to tri nedele pred Vianocami – pretože to je zlatá, strieborná a bronzová nedeľa. Ľudia vtedy zvyknú nakupovať a obchodníci o to majú záujem. A potom, na príklade Nemecka, aj poslednú nedeľu pred začiatkom školského roka,“ priblížil.

V súčasnosti platí, že obchody sú zatvorené cez väčšinu štátnych sviatkov. Podľa návrhu by sa už zákaz predaja neuplatňoval na prvý a ôsmy máj, 29. august a prvý september. Opozičným poslancom zo Smeru-SD sa nepozdáva takéto rozdeľovanie sviatkov.

Kritika opozície aj SaS

„Prečo tam nie je napríklad aj nejaký cirkevný sviatok, kedy by tie obchody bežali. Prečo to staviate takto ideologicky. Veď ak má byť rodina spolu, tak nemôže byť spolu aj na 1. mája, 29. augusta alebo v Deň Ústavy SR? Je to dehonestácia štátnych sviatkov,“ tvrdí exminister práce Ján Richter (Smer-SD).

Pripúšťa, že ak sa spomínaná časť z návrhu odstráni, je pripravený ho podporiť. Pre poslancov strany SaS ide o zmenu, ktorá uškodí najmä ekonomike. Podľa šéfa finančného výboru Mariana Viskupiča (SaS) môžu na to doplatiť najmä menšie prevádzky v obchodných centrách.

„Veľa kaviarní, reštaurácií a fitnescentier sa nachádza v obchodných centrách, Po novom by tieto prevádzky boli ako jediné otvorené a preto by museli náklady na nájom kompenzovať sami a takto sa môžu zvyšovať ceny,“ upozornil.

Rovnako podľa neho hrozí odliv kupujúcich do susedných krajín – čím príde o dôležité financie štátny rozpočet. O návrhu budú poslanci rozhodovať zrejme budúci týždeň v utorok(7. 2.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál