Na hlavný obsah

Nebezpečnú košickú križovatku plánujú prerobiť

Chcú zvýšiť jej bezpečnosť.

Nebezpečnú košickú križovatku plánujú prerobiť
Problematická križovatka v Košiciach. Foto: RTVS

Košická križovatka, v blízkosti ktorej sa odohrala tragická nehoda, by sa mala v budúcnosti zmeniť. Podľa viacerých vodičov aj chodcov je riziková. Bezpečnosť na nej by mohlo zlepšiť nové dopravné riešenie, ale aj umenie. Na asfalte by v lete mala pribudnúť veľkorozmerná maľba.

V piatok (10. 2.) na nej vyhasli tri ľudské životy. Križovatku siedmich ulíc pri daňovom úrade v Košiciach považujú za rizikovú bežní obyvatelia, aktivisti, ale aj samospráva.

„Pre bežných ľudí je chaotická, neprehľadná. Dochádza tu k ťažkým stretom a nehodám. Pre bežného človeka je nehoda aj to, že sa dve autá ťuknú alebo niekto niekoho ohrozí,“ povedal spoluriešiteľ projektu Čas spomaliť Pavol Mészáros.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Za problematickú a neprehľadnú ju podľa viceprimátora Marcela Gibódu vníma mnoho Košičanov. Polícia v úseku vlani neevidovala žiadnu dopravnú nehodu. Väčšinu nehôd totiž vyhodnotili ako škodovú udalosť.

„Polícia však tento úsek nevyhodnotila ako úsek, kde dochádza k porušovaniu rýchlosti jazdy vozidiel, ale skôr úsek, kde dochádza k nedaniu prednosti chodcovi prechádzajúcemu cez riadne vyznačený priechod pre chodcov,“ vysvetlila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Lenka Ivanová.

Košičania túto križovatku veľmi dobre poznajú. Považujú ju za jedno z najnebezpečnejších miest pre chodcov.

Pomôže umenie?

Križovatka by sa však mala v najbližšom čase zmeniť – hlavným nástrojom má byť umenie na asfalte v podobe veľkorozmernej maľby. V kombinácii s dopravným riešením tak chcú križovatku urobiť bezpečnejšou.

Mészáros si myslí, že práve umenie na asfalte a jemné zmeny môžu priniesť zvýšenie bezpečnosti križovatky.

„Bolo odprezentovaných niekoľko pracovných verzií, pri ktorých Krajský dopravný inšpektorát Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach upozorňoval na nekomplexnosť ich riešenia,“ dodala Ivanová.

Konkrétna zmena sa určí až po dopravno-kapacitnom posúdení, ktoré má vypracovať Žilinská univerzita, s ktorou vlastne tvorcovia tohto projektu spolupracujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny