Na hlavný obsah

Nemecká polícia prepustila 18 príslušníkov. Prispievali do extrémistických chatov

Išlo o chatovú skupinu študentov policajnej akadémie.

Nemecká polícia prepustila 18 príslušníkov. Prispievali do extrémistických chatov
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Polícia vo východonemeckej spolkovej krajine Sasko-anhaltsko prepustila 18 svojich príslušníkov kvôli extrémistickým príspevkom do chatovej skupiny študentov policajnej akadémie. Agentúra DPA v stredu (15. 2.) napísala, že niektorí policajti do diskusií aktívne prispievali vyjadreniami s antisemitským, rasistickým a násilie oslavujúcim obsahom.

„Z 18 policajtov podľa doterajších zistení 11 aktívne vkladalo správy, videá a fotografie so spomínaným obsahom do chatovacej skupiny,“ povedala v Magdeburgu krajinská ministerka vnútra Tamara Zieschangová.

Chatovacia skupina podľa nej existovala od septembra 2017 do decembra 2021. Z viac ako 5 000 jednotlivých správ ich bolo antisemitských, rasistických alebo násilnických najmenej 50. „Obsah tohto triedneho chatu neotriasol len mnou,“ povedala Zieschangová. „Tento triedny chát je hanbou pre krajinskú políciu,“ dodala.

Na diskusnú skupinu sa prišlo počas vyšetrovania bývalého uchádzača o policajnú službu v inej kauze, povedala ministerka. Proti štyrom začínajúcim policajtom sa začalo vyšetrovanie kvôli užívaniu symbolov protiústavných organizácií, podnecovaniu k nenávisti a šíreniu písomností s násilníckym a zoopornografickým obsahom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet