Na hlavný obsah

Nemecká spravodajská služba u Putina nepozoruje ochotu rokovať o mieri

Pre úspech Kyjeva je nevyhnutná pretrvávajúca podpora Západu.

Nemecká spravodajská služba u Putina nepozoruje ochotu rokovať o mieri
Na archívnej snímke zamestnankyňa tajnej služby. Foto: TASR/DPA

Vedenie Ruskej federácie nemá ani takmer rok od začiatku útočnej vojny na Ukrajine ochotu rokovať o ukončení konfliktu. Uviedla to nemecká Spolková spravodajská služba (BND), informovala v noci na stredu (22. 2.) agentúra DPA.

Predseda BND Bruno Kahl na otázku, či u ruského prezidenta Vladimira Putina pozoruje akúkoľvek vôľu dosiahnuť mier, odpovedal: „Vonkoncom nie.“

„Momentálne mu ide o to, aby rozhodnutie našiel na bojisku a získal tam čo najviac výhod. A potom niekedy možno nadiktuje mier podľa svojich vlastných podmienok,“ dodal.

„Teraz je to skôr pozičná vojna, veľmi krutá, brutálna opotrebovávacia vojna,“ zhodnotil Kahl vývoj bojov na Ukrajine.

Ruské vojenské možnosti

Ako ďalej povedal pre stredajšie vydania médií skupiny Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND), Rusko môže poslať do vojny na Ukrajine ešte mnoho vojakov. Vlani na jeseň zmobilizovalo a naverbovalo zhruba 300 000 záložníkov, z ktorých sú niektorí síce ešte vo výcviku, ale iní sa už zapájajú do bojov.

„Ďalší mobilizačný potenciál Ruska predstavuje rezervu až do milióna mužov, ak to budú v Kremli považovať za potrebu,“ povedal Kahl.

Aktuálne má obrana Ukrajiny proti počtom síl výraznej prevahe Rusov vysokú účinnosť. Poznamenal ale, že z dlhodobého hľadiska je pre úspech Kyjeva nevyhnutná pretrvávajúca podpora Západu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet