Na hlavný obsah

Nemecko poskytne Ukrajine tanky Leopard 1, schválila to tamojšia vláda

Detaily sú zatiaľ neznáme.

Nemecko poskytne Ukrajine tanky Leopard 1, schválila to tamojšia vláda
Na snímke prechádza vojak v blízkosti tanku typu Leopard 1. Foto: TASR/AP

Nemecká vláda schválila export starších tankov typu Leopard 1 na Ukrajinu. V piatok (3. 2.) to bez udania ďalších podrobností potvrdil hovorca vlády v Berlíne Steffen Hebestreit. Vyplýva to zo správy agentúry DPA.

„Môžem potvrdiť, že sa vydali oprávnenia na export,“ uviedol hovorca na pravidelnom tlačovom brífingu. Odmietol však poskytnúť ďalšie detaily. „Momentálne k tomu nechcem povedať nič viac. Skonkretizuje sa to v najbližších dňoch a týždňoch,“ povedal v reakcii na predchádzajúce neoficiálne správy nemeckých médií.

Povolenie sa podľa hovorcu týka tankov typu Leopard 1 zo skladov nemeckých zbrojárskych firiem.

Nemecký kabinet minulý týždeň oznámil, že Ukrajine dodá na obranu pred ruskými inváznymi silami 14 moderných tankov typu Leopard 2 zo zásob ozbrojených síl (Bundeswehru).

Podľa piatkovej správy denníka Die Süddeutsche Zeitung (SZ) sú spoločnosť Rheinmetall a firma Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG) ochotné pripraviť desiatky tankov Leopard 1, ktoré by mohli dodať ukrajinským silám, ak by o ne prejavil Kyjev záujem. SZ však uvádza, že Berlín má problémy so zaobstaraním potrebnej munície pre tieto bojové vozidlá.

DPA približuje, že Leopard 1 je prvým bojovým tankom, ktorý sa vyrobil pre nemecké ozbrojené sily po druhej svetovej vojne. Vyrábal sa od polovice 60. do polovice 80. rokov minulého storočia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet