Na hlavný obsah

Neznámy útočník zabil v americkej škole najmenej troch ľudí

Páchateľa našla polícia mŕtveho.

Neznámy útočník zabil v americkej škole najmenej troch ľudí
Polícia zasahuje na mieste činu. Foto: TASR/AP

Traja ľudia zomreli a ďalších päť utrpelo zranenia v areáli Michiganskej štátnej univerzity pri pondelkovom (13. 2.) vyčíňaní strelca, ktorý neskôr obrátil zbraň proti sebe, informovala miestna polícia.

Podozrivého identifikovala ako 43-ročného muža bez známych väzieb na vysokú školu. Univerzitný kampus predtým prehľadávali stovky policajtov, zatiaľ čo sa vystrašení študenti ukrývali v tme, informovala agentúra AP.

Zábery z miesta ukazovali ľudí utekajúcich z jednej z budov s rukami nad hlavou aj zasahujúcich ozbrojených policajtov.

Streľbu krátko po ôsmej hodine večer miestneho času (okolo 2.00 h SEČ) nahlásili z dvoch miest areálu v meste East Lansing. Univerzitná polícia potom rozposlala študentom e-maily a upozornenia na mobilné telefóny. Informovala ich o nebezpečenstve a vyzvala ich, aby sa okamžite ukryli na bezpečnom mieste. 

Správa o smrti údajného páchateľa prišla asi štyri hodiny po prvotnom varovaní pre študentov. Polícia uviedla, že muža našla mŕtveho mimo univerzitného kampusu. Informácie o jeho možnom motíve polícia neposkytla. Už predtým polícia strelca opísala ako černocha malého vzrastu so šiltovkou, ktorý pravdepodobne konal bez komplica.

„Je to naozaj nočná mora, čo túto noc prežívame,“ povedal predstaviteľ univerzitnej polície Chris Rozman.

Niektoré z postrelených osôb podľa neho utrpeli vážne zranenia. Ani totožnosť obetí nebola niekoľko hodín po vyčíňaní strelca známa. „Je úľava, že už na kampuse nemáme aktívnu hrozbu, ale uvedomujeme si, že je pred nami dlhý proces hojenia,“ povedal Rozman.

Desivý večer

Streľba večer najskôr otriasla budovou Berkey Hall, kde sa vyučujú spoločenské vedy, a bezprostredne nato priestorom MSU Union, ktorý slúži študentom na stravovanie či samostatnej príprave.

Rozman oznámil, že obe budovy boli v čase útoku prístupné verejnosti. Policajti po správach o streľbe prehľadávali areál budovu po budove. Na miesto vyslali obrnené vozidlá i sanitky a nad kampusom krúžil vrtuľník.

„Celý čas som sa triasla,“ povedala denníku The New York Times (NYT) 19-ročná Sophia Nedoffová, ktorá sa počas pátrania po strelcovi ukrývala rovnako ako tisícky ďalších študentov.

https://twitter.com/sandrakerry12/status/1625408807823192064

„Zablokoval som dvere posteľou môjho spolubývajúceho a zhasol som svetlo,“ uviedol zase Julian Alonso. Študent prvého ročníka vraj narazil na niekoľko policajných áut, keď sa vracal na svoj internát z nákupu, načo sa ukryl v šatníku.

Rektorka Teresa Woodruffová hovorila o „šoku a zármutku“, ktorý zasiahol jej inštitúciu. Polícia už pred nájdením údajného páchateľa zrušila všetku výučbu a ďalšie aktivity na kampuse na ďalších 48 hodín. Vyzvali tiež obyvateľov, aby sa areálu v utorok vyhýbali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet