Na hlavný obsah

Ničivé zemetrasenie v Turecku a Sýrii si vyžiadalo už vyše 45 000 životov

Nádeje na prežitie pod troskami klesajú.

Ničivé zemetrasenie v Turecku a Sýrii si vyžiadalo už vyše 45 000 životov
Záchranári hľadajú pod troskami budov preživších. Foto: TASR/AP

Počet obetí ničivého zemetrasenia v Turecku a Sýrii v sobotu (18. 2.) dopoludnia presiahol 45 000. Očakáva sa však, že toto číslo ešte porastie. Informovala o tom agentúra Reuters.

Miestne úrady a zdroje zo zdravotníctva uviedli, že v Turecku doposiaľ evidujú 39 672 obetí a v Sýrii približne 5 900 mŕtvych.

Nádeje na nájdenie ďalších živých ľudí pod troskami sú čoraz menšie. Turecké médiá však informovali, že záchranárom sa v piatok (17. 2.) podarilo spod trosiek vyslobodiť ďalšieho človeka. Zachránený muž sa nachádzal pod troskami takmer 12 dní.

Podľa tureckých predstaviteľov otrasy poškodili alebo zrovnali so zemou približne 264 000 bytových jednotiek, pričom mnohí ľudia sú stále zavalení pod troskami.

Silné zemetrasenie s magnitúdou 7,8, po ktorom nasledovalo niekoľko stoviek dotrasov, zasiahlo oblasť okolo turecko-sýrskych hraníc v noci na 6. februára. Viaceré krajiny a medzinárodné organizácie vrátane EÚ a NATO Turecku a Sýrii ponúkli pomoc.

Turecké úrady sa medzičasom zamerali na osoby, ktoré údajne zodpovedajú za výstavbu niektorých budov nezákonnými alebo nekvalitnými metódami. V tejto súvislosti už turecké úrady nariadili zatknúť už vyše 130 ľudí. Odborníci dlhodobo upozorňovali na to, že niektoré stavby v Turecku nezodpovedajú bezpečnostným normám.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet