Na hlavný obsah

Nicola Sturgeonová odstúpi z postu premiérky Škótska

V poslednej dobe utrpela sériu politických neúspechov.

Nicola Sturgeonová odstúpi z postu premiérky Škótska
Škótska premiérka Nicola Sturgeonová. Foto: TASR/AP

Nicola Sturgeonová v stredu (15. 2.) šokujúco oznámila, že skončí vo funkcii premiérky Škótska a aj na poste líderky Škótskej národnej strany (SNP). Urobí tak hneď, ako strana nájde jej nástupcu. Informuje o tom britský denník The Guardian.

„Vždy som verila, že súčasťou dobrého úradovania by bolo vedieť, kedy je ten správny čas uvoľniť miesto niekomu inému. V hlave aj v srdci viem, že ten čas je teraz,“ vyhlásila 52-ročná politička, ktorá stojí na čele krajiny od 2014.

Premiérka v poslednom čase utrpela sériu politických neúspechov vrátane porážky jej plánov na nové referendum o nezávislosti na najvyššom súde Spojeného kráľovstva. Ale aj hlboko poškodzujúceho sporu okolo dvojnásobného násilníka, ktorého poslali do ženského väzenia po tom, ako oznámil, že je transsexuál.

Čoraz častejšie sa objavovali špekulácie, že Sturgeonová sa chystá nekandidovať v nasledujúcich škótskych parlamentných voľbách. Toto je rozhodnutie však prišlo náhle. Novinárom opakovane hovorila, že neplánuje odísť a má v úmysle viesť škótsku vládu a SNP do volieb do Holyroodu v roku 2025.

Séria prieskumov verejnej mienky však ukázala, že podpora Sturgeonovej, ako aj SNP a škótskej nezávislosti, v posledných týždňoch klesla. K tomu čiastočne prispela aj intenzívna kontroverzia okolo odsúdenej násilníčky Isly Brysonovej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet