Na hlavný obsah

Nie všetky diela zo zbúraných pamiatok sa podarí zachrániť

Mnohé z nich končia v zberných dvoroch či na smetiskách.

Nie všetky diela zo zbúraných pamiatok sa podarí zachrániť
Na snímke torzo bývalého Domu odborov Istropolis po asanácii na Trnavskom mýte v Bratislave. Foto: TASR

Zbúraný Istropolis či Park kultúry a oddychu v Bratislave. Stavby boli svedkom doby a niesli viaceré zaujímavé a cenené architektonické a umelecké prvky. Ak by nebolo nadšencov a osvietených inštitúcií, mnohé by skončili v zberných dvoroch či na smetiskách. Nejedno dielo taký osud postihol.

Ešte predtým ako zbúrali budovu Istropolisu odniesli umelecké diela, ktoré roky tvorili jej súčasť. Všetky diela, ktoré developer plánuje použiť pri novej výstavbe, zatiaľ uskladnili.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

,,Plánujeme v spolupráci s Pamiatkovým úradom SR opätovne umiestniť fontánu Pavla Mikšíka. V interiéri nového projektu počítame s umiestnením vitráže od Milana Dobeša a keramických reliéfov. Umelecká hodnota diel zostane zachovaná,“ uviedol Martin Šramko, generálny riaditeľ spoločnosti Immocap.

„Toto deklarovali už viacerí developeri. Príkladom je napríklad zbúrané PKO, kde tiež významné diela boli odstránené a nakoniec sa ich podarilo aspoň čiastočne zachovať a zachrániť nejakým štátnym inštitúciám,“ povedal Peter Szalay, oddelenie architektúry Historického ústavu SAV..

Viaceré architektonické prvky z bývalého Domu odborov, či PKO, si našli nový domov v priestoroch slovenských múzeí alebo galérií.

„Naše múzeum v roku 2010 prevzalo 28 častí vitráže od akademického maliara Janka Alexiho a jednu veľkorozmernú olejomaľbu od Františka Gajdoša z roku 1958,“ ozrejmil Daniel Hupko, vedúci oddelenia dokumentácie Múzea mesta Bratislavy.

Odborníci na dizajn a architektúru sa zhodujú, že ak by neprejavili o tieto diela záujem, mnohé by sa zničili.

„Ja to vnímam skôr ako keby také zbavovanie sa zodpovednosti tých investorov. Je to vyslovene skôr nejaký marketingový ťah a vyžehlovanie si svojho mena ako skutočný záujem niečo s tými dielami robiť,“ dodal Szalay.

Problém vidia aj v tom, že budovy v minulosti viackrát menili majiteľov a nie každý z nich má záujem pôvodné diela uchovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko