Na hlavný obsah

Nórsko chce nové nemecké tanky pre svoju armádu

Objedná 54 tankov Leopard 2.

Nórsko chce nové nemecké tanky pre svoju armádu
Na ilustračnej snímke nemecký tank Leopard 2A7. Foto: TASR/AP

Nórsko pre svoju armádu objedná 54 nových tankov Leopard 2 nemeckej výroby. Podľa agentúry Reuters to v piatok (3. 2.) oznámil nórsky premiér Jonas Gahr Störe. Nórsko, podobne ako ďalšie štáty, koncom januára uviedlo, že je pripravené poslať časť svojich tankov Leopard 2 Ukrajine, ktorá čelí ruskej invázii. Ich počet bližšie nespresnilo.

„Sme v jednej z najzložitejších bezpečnostných situácií od druhej svetovej vojny,“ vyhlásil premiér Nórska, ktoré zdieľa s Ruskom 196 kilometrov dlhú hranicu v arktickej oblasti.

„Chceme zabezpečiť, že budeme mať rovnaké tanky ako naši severskí susedia a rad našich kľúčových spojencov v Severoatlantickej aliancii,“ dodal.

Nórsky minister obrany Björn Arild Gram uviedol, že prvé z nových tankov by mali odovzdať Nórsku v roku 2026. Oslo bude mať ešte možnosť zakúpiť ďalších 18 kusov, ak prejaví záujem, dodal.

Tanky pre Ukrajinu

Správy o rozhodnutí Nórska poslať tanky Ukrajine vyvolali otázky, či tento krok neoslabí bezpečnosť krajiny. Minister obrany Gram na to odpovedal, že pre bezpečnosť Nórska je dôležité zastaviť ruského prezidenta Vladimira Putina.

Nórske médiá predtým uviedli, že Nórsko zvažuje vyslanie až ôsmich tankov Leopard 2A4 na Ukrajinu z celkových 36, ktoré má v súčasnosti k dispozícii. Tanky Leopard sľúbilo dodať Ukrajine tiež Nemecko, Poľsko či Kanada. Spojené štáty poskytnú tanky Abrams, Spojené kráľovstvo tanky Challenger.

Nórsky parlament schválil nákup nových tankov v roku 2021, pôvodne ich Nórsko plánovalo kúpiť 72. V posledných mesiacoch však Oslo rozhodlo počet kusov znížiť po tom, ako šéf obrany krajiny odporučil investovať viac do vrtuľníkov, dronov a ďalekonosných diel.

Pri tankoch Nórsko zvažovalo niekoľko rôznych modelov, nakoniec sa rozhodovalo medzi nemeckými tankami Leopard 2A7 a juhokórejskými K2 Black Panther.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet