Na hlavný obsah

Zmluvy so zdravotnými poisťovňami ambulancie podpísali na obmedzený čas

Na ich obnovení sa dohodli na poslednú chvíľu.

Zmluvy so zdravotnými poisťovňami ambulancie podpísali na obmedzený čas
Na ilustračnej snímke ambulantný lekár. Foto: RTVS

Niektoré ambulancie podpísali nové zmluvy so zdravotnými poisťovňami len na mesiac. Tie pôvodné platili do konca januára. Na ich obnovení sa dohodli na poslednú chvíľu, keďže ešte minulý týždeň nebolo jasné, koľko peňazí ambulantný sektor dostane.

O podpise zmlúv so zdravotnou poisťovňou lekári vždy rokujú s predstihom aj niekoľkých mesiacov. Zvýšenie platieb, ktoré vláda ambulanciám odklepla, sa však dohodlo len minulý týždeň v piatok (27. 1.).

Ministerstvo tvrdilo, že poisťovne zmluvy pripravia. V utorok (31. 1.) ale bolo všetko inak. „Zdravotné poisťovne nemali čas s nami prerokovať detailne tie finančné podmienky pre každú špecializáciu. A tak pripravili návrh s plošným navýšením pre všetky segmenty,“ priblížila prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov Jaroslava Orosová.

V návrhu bolo 13-percentné navýšenie, teda nie 20-percentné, ako avizovalo ministerstvo podľa svojich výpočtov. Lekári na dohodu pristúpili, aby pacienti neostali bez hradenej starostlivosti.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Aliancia všeobecných lekárov Slovenska podpísala zmluvy s dvoma poisťovňami na dva mesiace. Zväz ambulantných poskytovateľov podpísal vypršané zmluvy len na mesiac, zaujímať ich bude navýšenie platieb.

Zväz považuje za najkritickejšie špecializácie pediatriu, rehabilitačných lekárov, či napríklad rôzne chirurgické odbory.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko