Na hlavný obsah

Novinár Forró pre RTVS: Každým pobytom na Ukrajine cítim stále väčšie odhodlanie

Opísal, ako vyzerá život v oslobodenom Chersone.

Novinár Forró pre RTVS: Každým pobytom na Ukrajine cítim stále väčšie odhodlanie
Miestny obyvateľ bozkáva ukrajinského vojaka v centre oslobodeného mesta Cherson. Foto: TASR/AP

V piatok (24. 2.) v mimoriadnom vysielaní Rádia Slovensko pri príležitosti prvého výročia vypuknutia vojny na Ukrajine si poslucháči mohli vypočuť aj rozhovor s novinárom Tomášom Forróom a jeho reportáž priamo z Chersonu.

Rozprával o tom, čo zažil na Ukrajine počas ostreľovania ruským vojskom. „Išiel som cez deň na trhovisko a keď som sa vracal o hodinu neskôr, trhovisko už horelo a vynášali z neho mŕtve telá. Keby som išiel o pätnásť minút neskôr, raketa mohla zasiahnuť aj mňa,“ uviedol v rozhovore s moderátorkou RTVS Soňou Weissovovou.

Vypočujte si celý rozhovor s novinárom Tomášom Forróm a jeho reportáž z Chersonu:

Opísal aj ako vyzerá život vojakov a civilistov v ostreľovanom Chersone. „Sú absolútne pripravení potlačiť frontovú líniu ďalej. Na to im však chýbajú zbrane zo Západu,“ vysvetlil. Ľudia v Chersone podľa jeho slov vedia, že pokiaľ budú Rusi na ľavom brehu rieky Dneper, nebudú v bezpečí.

„Je to depresívny pohľad na utrpenie ľudí,“ opísal svoje pocity z pobytu v oslobodenom, no stále ostreľovanom Chersone. Ľudia tam podľa Forróa stále hladujú, mesto je celý čas pod paľbou a vidiek Rusi do veľkej časti zamínovali. „Tento región je stelesnenie toho, ako budú vyzerať ďalšie územia, ktoré sa Ukrajincom podarí oslobodiť,“ skonštatoval.

„No každým mojím ďalším pobytom na Ukrajine cítim stále väčšie odhodlanie, a to najmä v okolí Chersonu,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet