Na hlavný obsah

Novozélandská polícia našla v mori plávať viac ako tri tony kokaínu

Drogu tam vyložil medzinárodný gang pašerákov.

Novozélandská polícia našla v mori plávať viac ako tri tony kokaínu
Novozelándská polícia objavila v odľahlej časti Tichého oceánu plávať viac ako tri tony kokaínu. Foto: twitter/9News Australia

Viac ako tri tony kokaínu objavila novozélandská polícia plávať v mori v odľahlej časti Tichého oceánu, kde drogu vyložil medzinárodný gang pašerákov drog. Ide o najväčšie množstvo narkotík, aké novozélandské úrady kedy zabavili. Informovala o tom v stredu (8. 2.) agentúra AP.

Polícia zatiaľ v súvislosti s drogovým úlovkom nikoho nezatkla. Aj tak tento nález zasadil značnú finančnú ranu všetkým od juhoamerických producentov kokaínu až po miestnych distribútorov, uviedla polícia vo vyhlásení.

Komisár novozélandskej polície Andrew Coster uviedol, že kokaín vyhodili pašeráci v tranzitnom bode v 81 plávajúcich balíkoch. Namiesto ich komplicov ich ale vyzdvihla loď novozélandského vojenského námorníctva, ktorú do tejto oblasti vyslali minulý týždeň. Po šesťdňovej plavbe späť na Nový Zéland drogový úlovok zdokumentovali a zničili.

Nákupná cena 3,5 tony kokaínu je podľa Costera asi 500 miliónov novozélandských dolárov. Pravdepodobne bol určený pre austrálsky trh.

„Myslíme si, že tam bolo dosť kokaínu, aby stačil austrálskemu trhu zhruba na rok. Na Novom Zélande by sa toto množstvo spotrebovávalo viac ako 30 rokov, „dodal Coster.

Nájdená obrovská zásielka kokaínu bola výsledkom operácie Hydros, ktorú v decembri minulého roka spustila novozélandská polícia, armáda a colná služba v spolupráci s medzinárodnými bezpečnostnými agentúrami, ktoré pomáhali identifikovať a sledovať pohyb podozrivých plavidiel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet