Na hlavný obsah

O strechu nad hlavou pri požiari v Žehre prišla aj rodina s 11 deťmi

Nemajú kam ísť, tak prespávajú pod holým nebom.

O strechu nad hlavou pri požiari v Žehre prišla aj rodina s 11 deťmi
Na snímke rodina zo Žehry, ktorá prišla pri požiari o strechu nad hlavou. Foto: RTVS

V osade Dreveník v obci Žehra zhorelo niekoľko domov. O strechu nad hlavou prišla aj rodina s 11 deťmi. Keďže nemajú kam ísť, prespávajú aj s deťmi vonku pod holým nebom. Obec hľadá riešenie, ako im pomôcť.

Brigita a Šimon žili so svojimi jedenástimi deťmi v murovanom dome a drevenej chatrči. Pred troma dňami vyhoreli. Dnes sú z nich bezdomovci. Ich príbytok je aktuálne neobývateľný.

Horieť začalo za bieleho dňa v čase, keď neboli doma. „Išli sme celá rodina pre sociálne dávky. Pred obedom sa ma vo Vlachoch pýtali, že čo robím, vraj mi horí dom,“ vysvetlil Šimon Horváth, muž ktorý vyhorel.

Trinásti ľudia sa v okamihu stali bezdomovcami. „Spíme vonku, tiež varím vonku. Máme tri paplóny, ale je ešte zima,“ hovorí Brigita Mižigárová.

Aspoň tie najmenšie deti dočasne prichýlili na noc v skromnom príbytku ich príbuzní. „Spia na zemi. Tam kde sa dá. Koľko sa tu vojde tých detí, tak spíme,“ priblížila príbuzná.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Pre požiare v Žehre zasadal krízový štáb. Po neplatných voľbách sa v obci len pred pár dňami dohodli, že ju dočasne povedie staronový starosta. Ten hovorí, že zázraky na počkanie robiť nedokáže.

“Určite budeme riešiť tento problém. Jedlo im zatiaľ dávame,“ skonštatoval starosta Žehry Marián Kandráč.

“Nič iné nechceme, len bývanie zase také, aké sme mali. My v bohatstve nie sme zvyknutí žiť. Prosíme všetkých dobrých ľudí, že by nám pomohli aspoň s tým bývaním, keď sa dá,“ hovorí Šimon.

Tá istá rodina vyhorela už v roku 2017. Obec im pridelila nový nájomný byt. Rodina sa ho vraj vzdala a vrátili sa späť do osady. Voľný nájomný byt obec aktuálne k dispozícii nemá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny