Na hlavný obsah

Od leta si najchudobnejší dôchodcovia prilepšia o desiatky eur

Tí, ktorí odpracovali viac rokov, dostanú viac.

Od leta si najchudobnejší dôchodcovia prilepšia o desiatky eur
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Najprv minimálne dôchodky zmrazili, potom sa mali zvyšovať od budúceho roka, no napokon porastú už tento rok. Zhruba 60 000 najchudobnejších dôchodcov si tak od leta prilepší o desiatky eur.

Opozičnému hlasu prešiel zákon, ktorý umožní valorizovať dôchodky viackrát ročne, ak bude inflácia vyššia ako 5%. Poslanec Erik Tomáš (Hlas-SD) k tomu pridal aj návrh na rozmrazenie minimálnych penzií od leta.

Peter Cmorej z SaS presadzoval, aby celý zákon platil až od budúceho roka. Minimálne dôchodky sa začnú zvyšovať od júla. Množstvo pozmeňujúcich návrhov spôsobilo, že poslanci nevedeli čo presne schválili.

„Hlasovanie o zákone bolo hektické, bola tam časová tieseň. Skúmaním nášho schváleného zákona sa zistilo, že sa bývalej vládnej koalícii na návrh poslanca Cmoreja napokon nepodarilo našťastie presunúť všetky ustanovenia zákona až na prvý január 2024,“ hovorí Tomáš.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Dali pozmeňovací návrh, v parlamente na 1. január, teraz sa na nich vrhla celá verejnosť, že SaS už nevie čo so sebou. Pod tou ťarchou prišli s vysvetlením, že to vlastne nie je január, že to bude asi iný dátum. Prosím vás, nech si z nás nerobia idiotov,“ vyhlásil Robert Fico, predseda strany Smer-SD.

„Problém nastal v strane Hlas-SD a Smer, lebo oni prezentovali, že dôchodky sa budú valorizovať až od 1.1.2024. Ja som to považoval za fakt, že keď to tak tvrdia, tak to tak bude, lebo tie minimálne dôchodky predkladali. Oni tam dali osobitnú účinnosť pre minimálne dôchodky,“ skonštatoval Cmorej.

Minimálny dôchodok už nebude rovnaká pevná suma pre všetkých s nízkymi príjmami. Ak niekto odpracuje najmenej 30 rokov, minimálny dôchodok sa mu vypočíta ako 136% zo sumy životného minima. Tí ktorí odpracovali viac rokov dostanú vyššie percento. Podľa ekonóma Vladimíra Baláža bude toto opatrenie Sociálnu poisťovňu stáť niekoľko desiatok miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko