Na hlavný obsah

Od začiatku vojny na Ukrajine zahynulo aspoň 438 detí, píše UNICEF

Ďalších vyše 800 utrpelo zranenia.

Od začiatku vojny na Ukrajine zahynulo aspoň 438 detí, píše UNICEF
Logo UNICEF. Foto: ČTK

V dôsledku vojny na Ukrajine už zomreli stovky detí a ďalšie milióny sú ohrozené, oznámil v stredu (15. 2.) Detský fond OSN (UNICEF). Vyplýva to zo správy agentúry DPA.

Od februára 2022 do januára 2023 prišlo o život v dôsledku vojnových činov najmenej 438 detí, ďalších 842 utrpelo zranenia, uviedla nemecká pobočka UNICEF-u v Kolíne nad Rýnom.

Ďalšie nebezpečenstvo pre deti predstavujú nevybuchnutá munícia a nášľapné míny. Zároveň sa mnohé rodiny po začiatku ruskej invázie 24. februára 2020 pre zničenú infraštruktúru ocitli v núdzi.

Akútnu humanitárnu pomoc potrebuje na Ukrajine približne 3,3 milióna detí a mladých ľudí. Asi 16 miliónov ľudí nemá bezpečný prístup k vode a hygienickým zariadeniam, upozornil UNICEF.

„Nesmieme dovoliť, aby sa deti a mladí ľudia na Ukrajine stali stratenou generáciou,“ povedal Georg Graf Waldersee, vedúci nemeckej pobočky UNICEF-u. Od začiatku vojny rozšírila svoje programy pomoci na Ukrajine.

Okrem prístupu k čistej vode a zdravotným službám pre niekoľko miliónov ľudí dostali deti a mladí ľudia vzdelávacie príležitosti a psychosociálnu podporu. Nemecko doteraz venovalo na tento druh pomoci 103 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet