Na hlavný obsah

Odstraňovanie vrakov áut z ulíc je komplikované

Sú totiž osobným vlastníctvom, ktoré chráni ústava.

Niektoré ulice Bratislavy stále blokujú opustené vraky áut. Pre samosprávy nie je jednoduché ich odstrániť. Sú totiž osobným vlastníctvom, a to je podľa ústavy nedotknuteľné.

Samosprávy môžu odstrániť dlhšie odstavené autá alebo vraky, ktoré nemajú platnú technickú a emisnú kontrolu. Petržalka, najväčšie bratislavské sídlisko, odstránila v minulom roku 109 vrakov. V porovnaní s rokom 2021 je to o 10 viac.

„Najviac nám pomáhajú tzv. sčítania vozidiel, ktoré v Petržalke robíme skoro každý jeden mesiac. Spočítame všetky vozidlá podľa ŠPZ a následne ich preháňame registrami ohľadne platnosti technickej alebo emisnej kontroly,“ priblížil Ivan Lučanič, poverený vedením referátu statickej dopravy v Petržalke.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Niektoré samosprávy majú takéto odstavné parkoviská, čo im umožňuje napríklad autá bez evidenčného čísla odtiahnuť okamžite. Na vozidlo sa umiestni oznam, že ho treba odstrániť do 60 dní, zatiaľ čo kontaktujú aj samotného majiteľa.

„Ak (auto) poškodzuje životné prostredie, to znamená, že z neho vytekajú nejaké prevádzkové kvapaliny, vtedy môže obec alebo správca komunikácie ihneď zabezpečiť jeho umiestnenie na záchytnom parkovisku,“ vysvetlil štátny tajomník envirorezortu Michal Kiča.

Kiča upozorňuje, že vodiči, ktorí nechajú svoje auto odstrániť, sa nezbavia povinností. Všetky náklady, ktoré takto vzniknú, bude od nich samospráva vymáhať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko