Na hlavný obsah

Ombudsman navrhuje zmenu zákona o hmotnej núdzi

Poukazuje na možné zneužívanie.

Ombudsman navrhuje zmenu zákona o hmotnej núdzi
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na Slovensku sa porušujú práva zraniteľných skupín. Tvrdí to verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský. Aktuálne rieši prípad možného zneužitia dávok v hmotnej núdzi. Navrhuje preto čo najskôr zmenu zákona.

Na úrad ombudsmana sa obrátila podnikateľka, ktorá chcela v obci otvoriť obchod a predávať aj za sociálne kupóny. Namiesto peňazí ich dostávajú ľudia v hmotnej núdzi, aby si za ne zabezpečili napríklad jedlo. Verejný ochranca práv odmietol konkretizovať mená a názov obce.

„Starosta sa zachoval tak, že jej zablokoval prístup do systému. Čo podľa môjho názoru však môže spôsobiť problém, že sa predražujú tieto tovary, keďže sa tam vytvorí prirodzený lokálny monopol,“ priblížil Dobrovodský.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ombudsman preveril situáciu. V obci totiž existuje len jedna jediná predajňa. Tým, že nemá konkurenciu, môže majiteľ tovar zdražovať. Zákazník v hmotnej núdzi pritom nemá možnosť kúpiť si lacnejší sortiment v inom obchode. Zamietnutie druhého obchodu považuje za svojvôľu starostu.

Združenie miest a obcí Slovenska počínanie starostu neschvaľuje. „Čím bude väčšia konkurencia, o to lacnejšie môžu byť potraviny pre ľudí v hmotnej núdzi, ktorí si takýmito poukážkami dokážu kúpiť viac a lacnejšie,“ vysvetlil hovorca Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák.

Verejný ochranca práv upozornil dočasne povereného ministra práce Milana Krajniaka (OĽANO), že zákon o pomoci v hmotnej núdzi treba zmeniť. Ten dal situáciu preveriť. Ombudsman nevylučuje, že existujú stovky podobných prípadov, ktoré zatiaľ nevyšli najavo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika