Na hlavný obsah

Online teoretické skúšky na získanie vodičského preukazu sú už verejne dostupné

Autoškoly sa už na nový systém pripravujú.

Online teoretické skúšky na získanie vodičského preukazu sú už verejne dostupné
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Online teoretické skúšky na získanie vodičského oprávnenia už sú verejne dostupné. Znalosti si môžete preskúšať na modelovom teste. V kompletnej podobe ich však nenájdete. Štyridsať otázok vyberie počítač v náhodnom poradí.

Nové skúšobné testy nájdete na stránke ministerstva vnútra. Papierové testy už budú od prvého apríla minulosťou.

„Pri nových testoch budú musieť žiaci viac čítať odpovede, viac im porozumieť, aby ich správne vyhodnotili,“ uviedol majiteľ autoškoly Róbert Zemjánek.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Elektronický test musí človek vyplniť do tridsiatich minút. Pribudli aj nové otázky. „Toto preskúšanie bude vychádzať zo širšieho spektra otázok, celkovo bude k dispozícii 1 400 otázok v desiatich okruhoch, ktoré náhodne generuje elektronický systém,“ priblížila hovorkyňa rezortu vnútra Zuzana Eliášová.

Približne 80 percent otázok v teste vychádza z pôvodných materiálov. Pri novom okruhu, zásadách bezpečnej jazdy radia inštruktori použiť logiku alebo vylučovaciu metódu.

Systém má eliminovať podvádzanie

Nový digitálny systém by mal podľa rezortu vnútra eliminovať podvádzanie. Na písomné testy, ktoré sa roky používali, dokonca existovali ťaháky.

„Stretli sme sa s prípadmi, kedy žiak nevie význam križovatky, ale vie správnu odpoveď. A teraz budú musieť rozumieť problematike, aby záverečné skúšky zvládli,“ povedal majiteľ autoškoly Václav Šeliga.

Autoškoly sa už na nový systém pripravujú. Po novom sa záverečné skúšky rozdelia na dva termíny – teoretickú a praktickú časť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko