Na hlavný obsah

Orbán sa obul do ruskej armády. Podľa neho nie je v stave, aby mohla napadnúť NATO

Odmieta prerušiť vzťahy s Ruskom.

Orbán sa obul do ruskej armády. Podľa neho nie je v stave, aby mohla napadnúť NATO
Maďarský premiér Viktor Orbán počas výročného prejavu o stave republiky. Foto: TASR/AP

Je zrejmé, že ruská armáda nie je v stave, aby mohla napadnúť Severoatlantickú alianciu a ešte dlho v takom stave nebude. Vyhlásil to v sobotu (18. 2.) maďarský premiér Viktor Orbán vo výročnom prejave o stave krajiny. Zdôraznil, že odmieta prerušiť vzťahy s Ruskom.

Orbán vyjadril presvedčenie, že vojna na Ukrajine je izolovaná, a že si to okrem Európy uvedomujú všade vo svete. „Netreba sa báť, že Rusko ohrozí bezpečnosť Maďarska,“ podčiarkol premiér, ktorý tiež pripomenul, že Maďarsko presadzovalo spoločnú armádu Európskej únie.

Maďarsko podľa jeho slov zachová ekonomické vzťahy s Ruskom, a to odporučil aj celému západnému svetu. „Bez vzťahov nebudú mierové rokovania. Preto nepodporujeme, aby kňazi a cirkevní predstavitelia podliehali sankciám. Je dosť zlé, že sa to stáva umelcom a športovcom,“ poznamenal Orbán.

Konštatoval, že v strategických cieľoch Maďarsko súhlasí so Západom. „Aj Maďarsko potrebuje, aby Rusko nebolo hrozbou a aby Ukrajina bola suverénna. Náš pohľad je rozdielny v prostriedkoch. Kým tí, ktorí presadzujú vojnu, to chcú dosiahnuť vojnou, my prímerím,“ zhrnul premiér, podľa ktorého sa iba dosiahnutím mieru dá ukončiť utrpenie.

Zostať mimo tejto vojny je podľa Orbána morálne správnym rozhodnutím, v podstate jediným správnym. Ako dodal, ukrajinských utečencov treba vpustiť, čo Maďarsko robí správne.

Chce byť v NATO

Členstvo v NATO je existenčnou otázkou, pretože podľa slov premiéra je Maďarsko príliš na východe na to, aby sa tohto členstva mohlo vzdať. Orbán vyjadril nádej, že na budúci rok v USA vyhrajú prezidentské voľby „republikánski priatelia“, že v Európe posilní demokracia a snaha o mier, a že si potom sadnú Američania s Rusmi k mierovým rokovaniam.

Okrem vojny je nepriateľom Maďarska aj inflácia. Kým rok 2022 bol najťažším od zmeny režimu, rok 2023 bude podľa Orbána najnebezpečnejším. „Infláciu do konca roka dostaneme na jednocifernú hodnotu,“ sľúbil predseda maďarskej vlády, ktorý avizoval k aktuálnej regulácii cien energií a potravín aj reguláciu v oblasti bankových úrokov.

K otázke zadržiavania vyplácania z fondov obnovy pre Maďarsko Orbán Európskej únii odkázal, že podľa jeho názoru by členské štáty Únie mali kontrolovať EÚ a nie naopak. „Ak chce Brusel za každú cenu viesť vojnu, tak by mal bojovať s infláciou,“ podčiarkol predseda maďarskej vlády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet