Na hlavný obsah

Osoby zodpovedné za vojnu na Ukrajine by sa mali postaviť pred súd, žiada Amnesty International

Rovnaký postoj má aj Poľsko.

Osoby zodpovedné za vojnu na Ukrajine by sa mali postaviť pred súd, žiada Amnesty International
Valentina Bondarenkovová a jej manžel stoja pred domom po ostreľovaní ruskej armády v meste Sloviansk v Doneckej oblasti. Foto: TASR/AP

Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International v stredu (22. 2.) vyzvala, aby osoby zodpovedné za ruskú inváziu na Ukrajinu čelili právnym dôsledkom. Informovala o tom agentúra DPA.

Od začiatku invázie na Ukrajinu 24. februára 2022 sa moskovské sily podľa Amnesty International dopustili vojnových zločinov a ďalších porušení humanitárneho medzinárodného práva.

„Medzinárodné spoločenstvo by malo urobiť všetko pre to, aby sa osoby zodpovedné za zločiny postavili podľa medzinárodného práva pred súd,“ uviedol vo vyhlásení Markus Beeko, generálny tajomník Amnesty International v Nemecku.

„Zahŕňa to aj vyšetrovanie vysokopostavených vojenských veliteľov a civilných predstaviteľov,“ dodal.

Akt agresie v rozpore s medzinárodným právom

Samotná invázia je aktom agresie v rozpore s medzinárodným právom, ktorý vyvolal katastrofu v oblasti ľudských práv, uviedla organizácia so sídlom v Londýne.

Obyvatelia Ukrajiny zažili počas uplynulých 12 mesiacov nepredstaviteľné hrôzy, povedal Beeko. Ide napríklad o mimosúdne popravy, sexuálne a rodovo podmienené násilie, útoky na civilnú infraštruktúru a obydlia, deportácie civilistov a zabíjanie vo veľkom rozsahu pri ostreľovaní miest.

„Zaslúžia si spravodlivosť a odškodnenie za fyzické, psychické a ekonomické utrpenie, ktoré im spôsobil Vladimir Putin a ruské vojská. Medzinárodné spoločenstvo má povinnosť brať páchateľov na zodpovednosť,“ zakončil.

Poľsko chce pred súd dostať ruské vedenie

Ruskí lídri sa musia zodpovedať za vojnové zločiny spáchané na Ukrajine. Vyhlásil v stredu námestník poľského ministra zahraničných vecí Pawel Jabloňski. Informovala o tom agentúra PAP.

„Celé ruské vedenie – Vladimir Putin, Sergej Lavrov, Sergej Šojgu a všetci ostatní, zodpovední za zločiny na Ukrajine – sa musí zodpovedať pred medzinárodným súdom,“ uviedol pre verejnoprávny spravodajský kanál TVPInfo Jabloňski. Dodal, že „sme schopní to docieliť“.

Jabloňski to povedal po prejave amerického prezidenta Joea Bidena v utorok (21. 2.) vo Varšave. V ňom Biden vyzval na súdny proces, ktorý by sa vysporiadal so zločinmi spáchanými na Ukrajine.

„Budeme sa snažiť dosiahnuť, aby všetkých, čo páchali vojnové zločiny, dostihol trest. Aby ich postihol spravodlivý rozsudok,“ povedal šéf Bieleho domu vo Varšave.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet