Na hlavný obsah

Osud popradského letiska je neistý, môže prísť o medzinárodné lety

Jeho riaditeľ tvrdí, že ide len o fámy.

Osud popradského letiska je neistý, môže prísť o medzinárodné lety
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Zamestnanci popradského letiska sú znepokojení, že by mohli prísť o štatút medzinárodného letiska. Rezort dopravy priznáva, že situácia nie je jednoduchá, ale predaj nepripúšťa. Nové vedenie má približne pol roka na to, aby letisko dostalo do udržateľnej obchodnej kondície.

Len nedávno sa popradské letisko vyrovnávalo so zlou ekonomickou situáciou. Zamestnanci sa postavili proti bývalému vedeniu, hrozili výpoveďami. V súčasnosti čelia fámam o odpredaji letiska.

„Letisko je v dobrej kondícii. V tomto momente komunikujeme o rôznych leteckých spoločnostiach a nových destináciách, a práve preto ma dosť mrzia takéto šumy, ktoré prichádzajú k nám,“ uviedol riaditeľ letiska Martin Rakovský.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Zamestnanci vnímajú túto situáciu citlivo. Tentokrát však stoja na strane vedenia. Veria, že popradské letisko má veľký potenciál. „Zamestnancom stále záleží na tomto letisku. Pristúpili sme aj na niektoré nepopulárne opatrenia, ako napríklad zavedenie konta pracovného času,“ povedal zástupca odborárov letiska Michal Pavela.

Majoritný vlastník letiska, ministerstvo dopravy, navýšilo základné imanie spoločnosti o viac ako jeden milión eur. Minister nepripúšťa, že by sa letiska chceli zbaviť. „Práve naopak. Ministerstvo dopravy umožnilo popradskému letisku získať čas, trochu sa nadýchnuť a získať nové obchodné príležitosti,“ vysvetlil dočasne poverený minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina).

Stanovisko mesta Poprad sa RTVS nepodarilo získať. Letisko má aktuálne 62 zamestnancov. Podľa riaditeľa nateraz neplánujú prepúšťať. „Sme finančne stabilizovaní, robíme rozvojové veci a urobili sme, samozrejme, nejaké optimalizácie spoločnosti, ale zamestnanci môžu byť v pokoji,“ dodal Rakovský.

Tento rok oslavuje letisko 85 rokov svojej existencie. Plány sú odvážne, nové vedenie chce podporiť cestovný ruch a pod Tatami rozbehnúť aj nákladnú prepravu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny