Na hlavný obsah

Otázka financovania RTVS môže ohroziť nezávislú žurnalistiku, zhodli sa odborníci

Verejnoprávne médiá plnia dôležitú úlohu v spoločnosti, tvrdia.

Zástupcovia RTVS a medzinárodných žurnalistických organizácií diskutovali o financovaní RTVS, nezávislosti médií a ochrane novinárov.
Zástupcovia RTVS a medzinárodných žurnalistických organizácií diskutovali o financovaní RTVS, nezávislosti médií a ochrane novinárov.Foto: RTVS

Na pôde RTVS sa pri príležitosti výročia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej zišli zástupcovia medzinárodných žurnalistických organizácií. S predstaviteľmi verejnoprávnej inštitúcie sa rozprávali o financovaní a nezávislosti verejnoprávnych médií či ochrane novinárov.

Jedným z hlavných posolstiev návštevy zahraničných novinárov bola potreba ochrany nezávislého verejnoprávneho média a jeho stabilné financovanie. Povedala predsedníčka Európskej federácie novinárov Maja Severová. „Ide o pilier každej mediálnej demokracie. Profesionálna investigatívna žurnalistika je prínosom pre verejnosť,“ uviedla.

Podľa Franeho Maroeviča, výkonného riaditeľa Medzinárodného tlačového inštitútu, je veľmi dôležité, aby RTVS mala dobré financovanie a ochranu, čo sa týka redakčnej a finančnej nezávislosti.

Pozrite si reportáž RTVS:

„Verejnoprávne médiá plnia dôležitú úlohu v každej spoločnosti. Prinášajú informácie pre celú verejnosť a zabezpečujú, aby neprevažovala propaganda. Verejnoprávne médiá by mali nastavovať štandardy žurnalistiky,“ priblížil Maroevič.

Vníma, že Slovensko spravilo dôležité a pozitívne kroky smerom k mediálnej nezávislosti. Za veľmi znepokojivú však považuje neistotu v otázke financovania RTVS, prostredníctvom ktorého môžu politici vyvíjať nátlak na médium i novinárov.

Dosah politickej nestability

Severová tiež upozornila na politickú nestabilitu na Slovensku, ktorá môže mať silný dosah na mediálne prostredie. Myslí si, že mnohí ľudia si uvedomujú dôležitosť ochrany nezávislej žurnalistiky, ale neexistujú dostatočne silné prostriedky na jej zabezpečenie.

Chorvátska novinárka zdôraznila, že každá vláda SR by mala zabezpečiť stabilné financovanie verejnoprávneho média a jeho nezávislosť, čo v konečnom dôsledku vyžaduje aj EÚ a Európsky akt o slobode médií.

„Som rada, že generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj si je plne vedomý dôležitosti verejnoprávneho média a berie si príklad od britského verejnoprávneho vysielateľa BBC,“ uviedla.

Koncesionárske poplatky

Generálny riaditeľ RTVS na margo návštevy povedal, že konfrontácia názorov so zahraničnými odborníkmi, ktorí sledujú vývoj žurnalistiky v Európe, je dôležitá. Ich názory považuje za prínos.

„Hovorili, že sa stretnú so zástupcami vlády, pôjdu do parlamentu, takže dúfam, že to bude mať tento zmysel, aby sa oboznámili, aká je naša súčasná situácia, najmä s financovaním,“ povedal Machaj.

Problém financovania RTVS vníma už dlhodobo. Pokusov o zrušenie koncesionárskych poplatkov bolo viacero – raz ich už poslanci zrušili, potom opäť zaviedli. „Koncesionárske poplatky považujem za jeden z významných momentov odpolitizovania, slobody a nezávislosti verejnoprávnej inštitúcie,“ zdôraznil.

Machaj avizoval, že zástupcovia RTVS budú ešte diskutovať s rezortom kultúry o zmene financovania a na marcové rokovanie parlamentu by mali predložiť pozmeňujúci návrh. Ten má zabezpečiť stabilné financovanie RTVS vo výške 0,18 % hrubého domáceho produktu, teda zhruba 180 miliónov eur.

„Verím, že podmienky sa nastavia tak, aby RTVS mohla zabezpečovať všetky zákonom stanovené funkcie,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko