Na hlavný obsah

Pálenie alkoholu očakáva zdražovanie. Páleniciam hrozí krach

Trápia ich vysoké ceny energií aj slabá sezóna.

Pálenie alkoholu očakáva zdražovanie. Páleniciam hrozí krach
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ceny zvyšovali vlani a budú aj tento rok. Za alkohol vypálený v páleniciach si zákazníci opäť priplatia. Drahšie sú energie a zvýšia sa aj dane. Združenie páleníc tvrdí, že niektoré prevádzky to zlikviduje.

Pálenice majú za sebou slabšiu sezónu aj pre horšiu vlaňajšiu úrodu. Mnohé už ceny zdvihli pred ňou, teraz ich čaká ďalšie zdražovanie. Do cien v páleniciach navyše od apríla zasiahnu aj vyššie spotrebné dane.

„Budeme sa posúvať zhruba o nejakých 30 percent, čiže to zohrá rolu na 50 percentnom jednom litri alkoholu 80 centov,“ odhaduje podpredseda Združenia páleníc a liehovarov Tomáš Holota.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Zvýšenie spotrebnej dane vzišlo z poslaneckého návrhu z radov OĽANO v snahe zabezpečiť zdroje na základné funkcie štátu. Za hlasovali poslanci naprieč politickým spektrom. Opatrenie má do štátnej pokladnice priniesť každoročne milióny eur naviac.

Rezort financií odhaduje, že v tomto roku by mal byť príjem vyšší o 45 miliónov eur a v nasledovných rokoch na úrovni plus 78 miliónov eur. Holota tvrdí, že pálenice zvyšovanie cien nemusia ustáť. Aj podľa páleničiarov tak vzrastá riziko, že miestami sa ľudia vrátia aj k páleniu načierno.

„Regióny stredného a východného Slovenska, tam tá tradícia bola dlhodobo, tak ešte tam niektoré tie regióny môžu takto vystreliť, že začnú aj doma páliť,“ vysvetlil Holota.

Pálenie alkoholu načierno bolo v minulosti častejšie, v posledných rokoch sa prípady podarilo obmedziť na nižšie čísla. Za nelegálne pálenie alkoholu naďalej hrozia mastné pokuty, ak je alkoholu viac, trestom môže byť aj dvojročné väzenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko