Na hlavný obsah

Pápež Benedikt XVI. a Mníchovská arcidiecéza si písali listy o zneužívaní

Nemeckí aktivisti žiadajú zverejnenie spisov Vatikánu.

Pápež Benedikt XVI. a Mníchovská arcidiecéza si písali listy o zneužívaní
a archívnej snímke z 31. decembra 2011 pápež Benedikt XVI. Foto: TASR/AP

Nemecká skupina zastupujúca obete sexuálneho zneužívania v katolíckej cirkvi žiada prístup k spisom uchovávaným vo Vatikáne. V stredu (22. 2.) o tom informovala tlačová agentúra DPA.

Výzva skupiny „Eckiger Tisch“ (Štvorcový stôl) reaguje na informácie, že Joseph Ratzinger, zosnulý emeritný pápež Benedikt XVI., a Mníchovská arcidiecéza si písali listy o zneužívaní.

„Nové odhalenie o listoch dokazuje, akú dôležitosť má preskúmanie a posúdenie spisov uložených v archíve vo Vatikáne, ktoré sa týkajú tisícov prípadov zneužívania z celého sveta,“ uviedol hovorca iniciatívy Matthias Katsch.

Povedal, že cirkev v Nemecku aj Vatikán odmietajú prístup k spisom osobám zvonku a takisto nezávislé vyšetrovanie. „Obávajú sa, že sa tam môžu nájsť dôkazy o vine a zodpovednosti ich biskupov, kňazov a pápežov,“ dodal Katsch.

Listy sa týkajú usvedčeného kňaza

Mníchovsko-freisinská arcidiecéza v utorok (21. 2.) potvrdila, že spomínané listy sa týkajú kňaza usvedčeného z opakovaného zneužívania. Identifikovala ho iniciálkou H.

Vtedajší kardinál Ratzinger, šéf Kongregácie pre náuku viery, dal v roku 1986 vo vlastnoručne podpísanom liste povolenie tomuto kňazovi celebrovať bohoslužbu s hroznovou šťavou namiesto vína.

Arcidiecéza predtým požiadala o špeciálne povolenie a odôvodnila to tým, že kňaz spáchal pod vplyvom alkoholu trestné činy podľa paragrafov 174, 176 a 184 trestného zákonníka. Týkajú sa sexuálneho zneužívania zverencov, sexuálneho zneužívania detí a šírenia pornografického obsahu.

Nedávno zosnulý Ratzinger, ktorý sa neskôr stal pápežom Benediktom XVI., vyhovel tejto žiadosti, potvrdil hovorca arcidiecézy. „Existuje takýto list s odpoveďou, podpísaný Ratzingerom,“ doplnil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet