Na hlavný obsah

Parlament opäť neotvoril mimoriadnu schôdzu k skoršiemu termínu predčasných volieb

Neotvorili ju ani na druhý pokus.

Parlament opäť neotvoril mimoriadnu schôdzu k skoršiemu termínu predčasných volieb
Ilustračná snímka z parlamentu. Foto: RTVS

Poslanci Národnej rady (NR) SR ani v utorok (28. 2.) neotvorili mimoriadnu schôdzu k skoršiemu termínu predčasných parlamentných volieb a stíhačkám Mig-29. Parlament nebol uznášaniaschopný, prítomných bolo len 55 poslancov. O otvorenie mimoriadnej schôdze sa poslanci pokúsili už v pondelok (27. 2.).

Úspešný nebol ani druhý pokus o otvorenie mimoriadnej schôdze, o ktorý sa poslanci pokúsili o 10.00 h. Parlament opäť nebol uznášaniaschopný, v pléne sedelo len 57 poslancov. Neprerokované body z schôdze preložila NR SR na ďalšiu schôdzu, ktorá začína 14. marca.

Mimoriadnu schôdzu inicioval opozičný Smer-SD, pod návrh sa podpísali aj nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu. Strana žiada, aby parlament rozhodol o skoršom termíne predčasných volieb. Navrhuje ich konanie na 24. júna, nie na konci septembra.

Na rokovaní chce strana tiež presadiť uznesenie, ktorým má parlament vysloviť nesúhlas s odovzdaním bojových lietadiel MiG-29 Ukrajine. Namieta možnú protiústavnosť tohto kroku vzhľadom na obmedzené kompetencie vlády, ktorá je len dočasne poverená.

O témach mal parlament rokovať už v polovici februára, keď Smer-SD inicioval mimoriadne rokovania. Plénum vtedy pri schôdzi o skoršom termíne volieb nebolo uznášaniaschopné. Na schôdzi k stíhačkám zas poslanci odmietli program rokovania.

Nezaradený poslanec Peter Pellegrini (Hlas-SD) poznamenal, že o stíhačkách Mig-29 by sa mohlo rokovať už tento štvrtok (2. 3.). Vyzerá to tak, že vláda by k téme mohla už v stredu (1. 3.) prijať uznesenie. Otázne podľa neho je, ako bude vyzerať uznesenie a či má vláda možnosť presunúť rozhodovanie o posunutí stíhačiek Ukrajine na parlament.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko