Na hlavný obsah

Päťsto eur za účasť na voľbách či príspevok na bývanie. Parlament pred voľbami ovládli populistické návrhy

Výrazne by ukrojili zo štátneho rozpočtu.

Päťsto eur za účasť na voľbách či príspevok na bývanie. Parlament pred voľbami ovládli populistické návrhy
Ilustračná snímka z parlamentu. Foto: RTVS

V parlamente sa pred voľbami stále častejšie objavujú populistické návrhy, ktoré zaťažujú štátny rozpočet, upozornila Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. Poslanci podľa nej často obchádzajú verejnú diskusiu a zákony navrhujú unáhlene.

Iba jeden z nich – návrh 500-eurovej odmeny za účasť na voľbách – z dielne predsedu OĽANO Igora Matoviča – by stál jeden a pol miliardy eur. A to iba v prípade, ak by samotná účasť dosiahla úroveň spred troch rokov. Cieľom bývalého ministra financií je prilákať oveľa viac ľudí.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovali redaktorky RTVS Soňa Otajovičová a Kristína Braxatorová.

Viac ako dve miliardy na cesty, pol miliardy na dôchodky, 300 miliónov na bývanie. Parlament v týchto dňoch rokuje o návrhoch, ktoré výrazne ukroja zo štátneho rozpočtu. Šéf Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ján Tóth hovorí, že takéto návrhy sa pred voľbami objavovali aj v minulosti.

„Pred voľbami v roku 2019 a začiatkom roka 2020 pred voľbami práve neodborné zásahy znamenali záťaž pre verejné financie. Mali sme našliapnuté k trvalému deficitu 2,5 %,“ upozornil Tóth.

Návrh Sme rodina

Poslanec strany Za ľudí, Tomáš Meravý konkretizoval, ktoré návrhy najviac zaťažia štátny rozpočet. Najväčší dosah na verejné financie by podľa neho mal návrh Sme rodina o pozemných komunikáciách, ktorý chce zrovnoprávniť Slovenskú správu ciest s ostatnými správami.

„Tento zákon má každý rok len sám o sebe negatívny dosah na verejné financie vo výške 2,6 miliardy eur,“ tvrdí Meravý.

Z rovnakých dôvodov zákon vetovala aj prezidentka. Poslanec Sme rodina Miloš Svrček reaguje, že Slovenská správa ciest môže riešiť vecné bremená na pozemky, ktoré si sama určí.

„Všetko zabezpečiť zákonnými vecnými bremenami sa nedá. Štátny rozpočet sa nedá nafúknuť. Táto legislatívna úprava na to dáva možnosť, nie povinnosť,“ hovorí.

Za ľudí kritizuje aj návrh Progresívneho Slovenska o príspevku na bývanie. Pomôcť má zraniteľným skupinám, ktoré nárok na takýto príspevok nemajú. Strana Za ľudí vyčíslila, že štát to bude stáť 300 miliónov eur.

Nezaradený poslanec Tomáš Valášek z Progresívneho Slovenska reaguje, že strana počíta s výrazne nižšími výdavkami. „Vláda navrhla úplne neadresné zastropovanie cien energií, ktoré nás stojí 6 miliárd. Keby išli cestou, ktorú my navrhujeme, tak by táto krajina ušetrila miliardy. Čiže nie zaťaženie štátneho rozpočtu, ale naopak, uľahčenie štátneho rozpočtu. To je to čo ponúkame,“ vyhlásil.

Reakcie ministrov

V rovnakom čase prichádza do parlamentu aj návrh OĽANO o 500-eurovom príspevku za účasť vo voľbách. Matovič nespresnil odkiaľ na to vezme peniaze. „Slovenská republika by bola hlúpa krajina, ak by sme sa nevydali touto cestou, že ľuďom dáme po 500 eur, oni prídu rozhodnúť a zachránia Slovensko pred mafiou,“ hovorí.

Poverený minister vnútra Roman Mikulec si myslí, že je to otázka diskusie. „Sú krajiny, kde podobné veci platia. Neviem, prečo by to nemohlo byť aj u nás. Netvrdím teraz, že by to malo alebo nemalo byť. Je to na debatu,“ povedal.

Dočasne poverená šéfka rezortu informatizácie Veronika Remišová návrh označila za „hitparádu populizmu“ a skonštatovala, že poslanci Za ľudí takýto návrh nepodporia. „Voľby by mali byť prejavom lásky k vlasti, mali by byť prejavom toho, že si chcem zvoliť nejaký program a nemali by byť predmetom kupčenia. Pri dvoch miliardách zabudnite na obnovu nemocníc, systémové zmeny, modernizáciu ozbrojených zložiek. Jednoducho Igor bude platiť ľuďom za to, že pôjdu voliť napríklad Mazureka alebo Fica,“ myslí si.

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť upozorňuje, že Slovensku bude v budúcom roku aj bez týchto návrhov chýbať 360 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál