Na hlavný obsah

Petíciu za ponorenie Slavína do tmy podpísalo vyše 1 900 ľudí

Aktivisti žiadajú vypnutie svetiel symbolicky 24. februára.

Petíciu za ponorenie Slavína do tmy podpísalo vyše 1 900 ľudí
Na snímke je Slavín. Foto: RTVS

Ponorme Slavín do tmy. Aktivisti a umelci žiadajú, aby hlavné mesto na prvé výročie vypuknutia vojny na Ukrajine vyplo osvetlenie pamätníka. Považujú ho za symbol Putinovej politiky. Verejnú výzvu pred pár dňami poslali magistrátu hlavného mesta. Podpísalo ju už vyše 1 900 ľudí.

Pamätník sa stal objektom pozornosti už krátko po vypuknutí vojny, kedy ho niekto pomaľoval modrou a žltou farbou. Aktivisti teraz cez petíciu žiadajú vypnutie svetiel symbolicky 24. februára.

Slavín pokladajú za miesto ruskej propagandy. V minulosti ho navštívil aj ruský prezident Vladimir Putin a to počas bratislavského samitu s prezidentom USA Georgom Bushom. Aj teraz je to podľa aktivistov politicky zneužívané miesto.

Aj keď aktivisti kritizujú najmä monument, faktom je, že Slavín je aj pietne miesto. Je tu pochovaných viac ako 6 800 vojakov Červenej armády, ktorí bojovali v roku 1945 pri oslobodzovaní Bratislavy.

„Prečo máme trestať tých, čo sú v našej zemi za to, že bojovali za našu slobodu?“ pýta sa predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Pavol Sečkár.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Nehovoríme, že máme vypnúť cintorín. Na ňom je aj tak vždy tma, keď už ide o to. Bavíme sa o nasvietení monumentu, na ktorého rekonštrukcii sa podieľala ruská ambasáda,“ vysvetlila organizátorka verejnej výzvy Maja Štefančíková.

To, či sa osvetlenie Slavína symbolicky vypne, je v rukách magistrátu. Ten túto možnosť zatiaľ stále len zvažuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko