Na hlavný obsah

Plánovali zavraždiť Macrona. Súd mužov poslal za mreže na tri až štyri roky

Niektorých podozrivých od zbavil viny.

Plánovali zavraždiť Macrona. Súd mužov poslal za mreže na tri až štyri roky
Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Francúzsky súd v piatok (17. 2.) uznal vinnými zo sprisahania s cieľom spáchať teroristický čin troch ľudí zo 13-člennej krajne pravicovej skupiny. Plánovala atentát na prezidenta Emmanuela Macrona.

K útoku malo dôjsť počas Macronovho verejného vystúpenia v roku 2018. Súd uložil trom mužom trest odňatia slobody v rozmedzí od troch do štyroch rokov s podmienečným odkladom na jeden až dva roky. Štvrtého muža odsúdili na podmienečný trest väzenia na šesť mesiacov za držanie zbrane. Ostatných obvinených súd zbavil viny, uviedla agentúra Reuters.

Súd podľa agentúry AFP dospel k záveru, že traja odsúdení skutočne vykonali „prípravné úkony“ v súvislosti s plánovaným atentátom. Uviedol, že ostatných obžalovaných však nemôže súdiť za údajné „násilné akcie“ proti voleným predstaviteľom, mešitám a migrantom.

Skupina Les Barjols

Skupina, ktorá si hovorila Les Barjols, sa skladala z 11 mužov a dvoch žien vo veku od 26 do 66 rokov. Jej členovia podľa prokuratúry plánovali útok nožom na prezidenta počas spomienkovej ceremónie ku koncu prvej svetovej vojny vo východnom Francúzsku v novembri 2018.

Na základe informácií získaných z policajných výsluchov v novembra 2018 zadržala vtedy 62-ročného muža a jeho troch komplicov. V jeho aute objavila nôž s pätnásťcentimetrovou čepeľou.

Vozidlo sa pritom nachádzalo blízko miesta, kde mal Macron vystúpiť so svojím prejavom. Neskôr boli u neho doma nájdené strelné zbrane a munícia. Niekoľkých ďalších členov krajne pravicovej skupiny zadržali v rokoch 2019 a 2020.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet