Na hlavný obsah

Počet obetí ničivého zemetrasenia v Sýrii a Turecku stúpol na takmer 44 000

Bilancia ešte stále nie je konečná.

Počet obetí ničivého zemetrasenia v Sýrii a Turecku stúpol na takmer 44 000
Záchranári pátrajú po preživších pod troskami budov. Foto: TASR/AP

Na 38 044 mŕtvych v piatok (17. 2.) zvýšili turecké úrady bilanciu zemetrasenia, ktoré zasiahlo juh krajiny a susednú Sýriu minulý pondelok (6. 2.). Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej je zo Sýrie hlásia zhruba 5 800 úmrtí.

Celkovo tak úrady a záchranári v oboch postihnutých krajinách vedia už o necelých 44 000 obetiach. Aj viac ako desať dní po silných otrasoch záchranári nachádzajú živých ľudí pod troskami budov.

Turecká bilancia od štvrtkového (16. 2.) rána stúpla o ďalšie skoro dve tisícky, zatiaľ čo sýrske čísla sa v posledných dňoch príliš nemenia. Šéf Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí Martin Griffiths cez víkend uviedol, že počet mŕtvych pravdepodobne presiahne 50 000.

Podľa tureckých médií pod troskami aj 10 dní po prvom silnom otrase o sile 7,8 stupňa zostávali preživší.

Pátranie po preživších

Minister zdravotníctva Fahrettin Koca oznámil, že po 261 hodinách od zemetrasenia sa podarilo vytiahnuť živých dvoch mužov z trosiek nemocnice v meste Antakya. Z inej budovy v rovnakom meste sa podarilo zachrániť 260 hodín od otrasu 12-ročného chlapca.

Šance na záchranu sú nižšie v provincii Kahramanmaraš, kde v noci panujú veľmi nízke teploty, píše agentúra AFP. Televízia TRT vo štvrtok informovala, že po 248 hodinách od zemetrasenia tam záchranári vyslobodili 17-ročné dievča.

Večer z toho istého regiónu prišla informácia o záchrane 24-ročnej ženy, ktorá strávila pod troskami podľa agentúry Anadolu 257 hodín.

Takéto prípady sú však podľa Reuters čoraz vzácnejšie a s umierajúcou nádejou vraj „stúpa hnev“. Zemetrasenie pripravilo v dvoch krajinách o strechu nad hlavou milióny ľudí, z ktorých mnohí teraz prespávajú v stanoch, mešitách, školách alebo v autách.

Do Sýrie odišlo do piatkového dňa vyše 140 kamiónov s humanitárnou pomocou OSN, uviedla agentúra AP. Cieľom je podľa predstaviteľov organizácie pomoc ďalej posilniť. Odborníci z Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) spolupracujú s Tureckom na zisťovaní škôd, ktoré zemetrasenie spôsobilo poľnohospodársku výrobu v oboch krajinách.

Pri požiari v noci na piatok v meste Konya zahynula sedemčlenná sýrska rodina, ktorá prežila zemetrasenie a z postihnutej oblasti ušla, uvádza stanica Al-Džazíra. Rodina sa uchýlila k ďalším sýrskym utečencom, ktorí boli pri požiari zranení.

Zemetrasenie postihlo oblasti, kde žilo viac ako milión utečencov zo Sýrie. V stredu, čo bol prvý deň, keď to bolo možné, sa zhruba 1 800 Sýrčanov vrátilo z Turecka do vlasti. Španielsky minister pre migráciu José Luis Escrivá oznámil, že jeho krajina prevezme z Turecka 100 sýrskych utečencov, ktorých zasiahlo zemetrasenie.

Do zasiahnutých regiónov prúdi medzinárodná pomoc, ktorú sa OSN snaží ďalej vystupňovať. Najskôr vyhlásila zbierku s cieľovou sumou 400 miliónov dolárov (374 mil. eur) na pomoc ľuďom v Sýrii. Vo štvrtok potom zverejnila výzvu na poskytnutie miliardy dolárov (935 mil. eur) Turecku.

V Turecku medzitým ukončujú operácie zahraničné záchranárske tímy, ktoré do krajiny minulý týždeň zamierili. Českí záchranári v piatok popoludní z Turecka odleteli po tom, čo zo sutín vyslobodili 78 mŕtvych a dvoch živých ľudí. Do krajiny pricestovali ako jeden z prvých medzinárodných tímov.

Spod trosiek vytiahli dvoch živých mužov

Záchranárom v Turecku sa opäť podarilo spod trosiek v meste Antakya vyslobodiť živých ľudí – tentoraz to boli dvaja muži. Obaja boli zasypaní 261 hodín po ničivom zemetrasení. Uviedla to spravodajská stanica CNN Türk.

Turecké médiá označili záchranu mužov vo veku 26 a 34 rokov za „dvojnásobný zázrak“. Jeden z mužov bezprostredne po vyslobodení trval na tom, že zavolá svojim príbuzným, napísal na sociálnej sieti Twitter turecký minister zdravotníctva Fahrettin Koca.

Ľudia sú schopní bez vody prežiť približne 72 hodín, pripomína DPA. Tí, ktorých sa podarí z trosiek ešte aj v súčasnosti zachrániť živých, museli podľa vyjadrení lekárov nájsť nejaký spôsob, ako sa vodou zásobiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet