Na hlavný obsah

Počet obetí zemetrasenia v Turecku a Sýrii môže prekročiť hranicu 50 000

Uviedol to námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti.

Počet obetí zemetrasenia v Turecku a Sýrii môže prekročiť hranicu 50 000
Záchranár pátra po preživších pod sutinami. Foto: Profimedia

Námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths v sobotu (11. 2.) pripustil, že počet obetí mohutného zemetrasenia v Turecku a Sýrii sa oproti súčasným 28 000 zvýši na dvojnásobok alebo aj viac.

O počte obetí sa Griffiths vyjadril v sobotňajšom rozhovore pre televíziu Sky News. „Myslím, že je ťažké presne to odhadnúť, pretože sa musíme dostať pod trosky, ale som si istý, že to bude dvojnásobok alebo i viac. V skutočnosti sme ešte nezačali počítať mŕtvych,“ povedal.

Úrady a zdravotníci v jednej z posledných bilancií uviedli, že v Turecku zahynulo 24 617 ľudí a v Sýrii 3 574 ľudí. Potvrdených je celkovo 28 191 obetí na životoch.

Mestá a dediny zemetrasením zrovnané so zemou prehľadávajú stále desaťtisíce záchranárov. A to napriek mrazivému počasiu, ktoré prehĺbilo utrpenie miliónov ľudí v núdzi, konštatovala agentúra AFP.

Organizácia Spojených národov v sobotu (11. 2.) upozornila, že teplé jedlo potrebuje v Turecku a Sýrii najmenej 870 000 ľudí. Len v samotnej Sýrii sa bez domova mohlo ocitnúť až 5,3 milióna ľudí.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorá v sobotu zverejnila výzvu na poskytnutie 42,8 milióna dolárov. A to na riešenie okamžitých zdravotných potrieb v danom regióne, predpokladá, že zemetrasením bolo postihnutých takmer 26 miliónov ľudí.

Podľa tureckej agentúry pre katastrofy sa do pátracích a záchranných prác zapojilo viac ako 32 000 ľudí z tureckých organizácií a 8294 medzinárodných záchranárov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet