Na hlavný obsah

Zemetrasenie v Turecku a Sýrii si vyžiadalo viac ako 7 200 obetí

Počet obetí sa bude zrejme ďalej zvyšovať.

Zemetrasenie v Turecku a Sýrii si vyžiadalo viac ako 7 200 obetí
Muž hľadá preživších po silnom zemetrasení v tureckom meste Adana. Foto: TASR/AP Photo/Khalil Hamra

Počet obetí ničivého pondelkového (6. 2.) zemetrasenia v Turecku a Sýrii vzrástol na 7 200.  Agentúra AFP v podvečer informovala o 5 434 mŕtvych v Turecku, zatiaľ čo v Sýrii zomrelo podľa posledných informácií úradov a miestnych záchranárov 1 832 ľudí. 

Situáciu v Turecku sťažuje zlé počasie, pre ktoré je veľmi ťažké dostať do niektorých regiónov pomoc, uviedol už skôr turecký viceprezident Fuat Oktay. Do najhoršie zasiahnutých oblastí bol povolený vjazd len záchranným vozidlám či autám, ktoré vezú pomoc.

Otrasy v Turecku zasiahli desať provincií, zranených je cez 31 000. Turecký prezident už v pondelok povedal, že ide o najväčšie zemetrasenie od roku 1939.

V desiatich provinciách, ktoré zemetrasenie postihlo, Erdogan vyhlásil na tri mesiace núdzový stav. Podľa Tureckého úradu pre riešenie katastrof a mimoriadnych situácií (AFAD) sa v krajine zrútilo najmenej 5 775 budov.

Sýrska štátna agentúra SANA informovala, že vo vládou kontrolovaných oblastiach v provinciách Halab (Aleppo), Hamá, Latákíja a Tartús zomrelo najmenej 812 ľudí.

Ďalších 1 449 ich utrpelo zranenia. Záchranná organizácia známa ako Biele prilby informovala najmenej o 1 020 mŕtvych a 2 400 zranených v oblastiach na severozápade Sýrie, ktoré sú pod kontrolou opozície. Podľa organizácie sa očakáva, že počet obetí „dramaticky vzrastie“.

Zemetrasenie o sile 7,8 stupňa zasiahlo Turecko a Sýriu v pondelok skoro ráno. Okolo poludnia potom úrady zaznamenali ešte ďalšie zemetrasenie o sile 7,6 stupňa. Celkovo bolo doteraz zaznamenaných najmenej 285 následných otrasov, uviedla agentúra Reuters.

Požiar po zemetrasení

Hasiči už druhý deň bojujú s požiarom, ktorý zachvátil prístav v meste Iskenderun na juhu Turecka. Stalo sa tak v dôsledku zemetrasenia, ktoré v noci na pondelok zasiahlo Turecko a Sýriu. V utorok o tom informovali miestne médiá.Informovala o tom agentúra AFP.

Plamene sa v prístave rozhoreli v pondelok nad ránom po tom, čo sa v dôsledku zemetrasenia zrútil jeden z nákladných kontajnerov. Zábery z priemyselných kamier zobrazujú, ako z kontajnerov vychádzajú kúdoly čierneho dymu.

Turecké úrady poslali do Iskenderunu loď pobrežnej stráže, aby pomohla s hasením požiaru, ktorý sa v priebehu pondelka nepodarilo dostať pod kontrolu.

Spoločnosť Sealand, ktorá spadá pod medzinárodnú kontajnerovú prepravnú firmu Maersk, vo vyhlásení uviedla, že zemetrasenie závažne „poškodilo logistickú a dopravnú infraštruktúru okolo epicentra v meste Pazarcik vrátane prístavu v Iskenderune“.

Dodala, že prevádza prístavu bude dočasne pozastavená z dôvodu „štrukturálnych poškodení“. Nákladná doprava bude preto odklonená do blízkych prístavov.

Vyslobodenie novorodenca

Agentúra AFP v utorok informovala, že spod trosiek domu v obci na severe Sýrie sa podarilo vyslobodiť živé novorodeniatko, ktoré bolo ešte spojené s matkou pupočnou šnúrou.

Matka pri pondelkovom zemetrasení zahynula, uviedol jeden z príbuzných podľa AFP. Zomrel aj otec dieťatka, jeho štyria starší súrodenci i teta.

Video zo záchrannej akcie novorodeného dievčatka sa stalo na sociálnych sieťach virálnym.

Dieťa previezli do nemocnice v meste Afrín, kde ho lekári umiestnili do inkubátora a napojili na vnútrožilovú výživu. Podľa lekárov je jeho stav momentálne stabilizovaný, aj keď po prevoze bol zlý: dievčatko malo na tele niekoľko modrín a tržných rán. Doviezli ju aj silno podchladenú.

Stav núdze

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil v utorok stav núdze v desiatich juhovýchodných provinciách, ktoré v pondelok zasiahlo ničivé zemetrasenie. Stav núdze potrvá tri mesiace, informuje agentúra AFP.

Erdogan uviedol, že bude prijatá séria núdzových opatrení, aby do poškodených oblastí mohli prúdiť humanitárni pracovníci a finančná pomoc.

„Rozhodli sme sa vyhlásiť stav núdze, aby sme zaistili, že (záchranné a obnovovacie) práce môžu byť vykonané rýchlo. Rýchlo dokončíme tento proces na úrovni prezidentskej kancelárie a parlamentu,“ uviedol Erdogan v príhovore vysielanom v televízii.

Tamojšia vláda vyslala do zasiahnutých oblastí 50 000 humanitárnych pracovníkov a vyčlenila 100 miliárd lír (takmer päť miliárd eur) na finančnú pomoc.

Záchrannú akciu v odľahlých oblastiach Turecka však v súčasnosti komplikuje silná snehová búrka, v dôsledku ktorej sa niektoré cesty stali neprejazdné, čo spomaľuje dodávky potravín a pomoci.

Vláda tureckého prezidenta je pritom na sociálnych sieťach vystavená kritike. Podľa niektorých reaguje pomaly.

Zvládnutie tejto najväčšej prírodnej katastrofy, k akej počas Erdoganovej dve desaťročia trvajúcej vlády došlo, sa pritom môže ukázať ako kľúčové vzhľadom na nadchádzajúce tohtoročné prezidentské a parlamentné voľby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet