Na hlavný obsah

Počet žiadostí o azyl v EÚ bol vlani najvyšší od roku 2016. Najviac zo Sýrie a z Afganistanu

Išlo o takmer milión žiadostí.

Počet žiadostí o azyl v EÚ bol vlani najvyšší od roku 2016. Najviac zo Sýrie a z Afganistanu
Na archívnej snímke zo 17. januára 2023 muži si balia svoje veci v stanovom tábore v Bruseli. Foto: TASR/AP

Počet žiadostí o azyl v krajinách Európskej únie, Švajčiarsku a Nórsku bol vlani najvyšší od roku 2016. Podľa únijnej azylovej agentúry EUAA to bol takmer milión žiadostí, predovšetkým zo Sýrie a Afganistanu, ale tiež z Latinskej Ameriky.

Narástol tiež počet maloletých bez sprievodu, ktorí žiadajú o azyl. Medzi žiadateľmi nie sú ľudia utekajúci pred vojnou na Ukrajine, ktorí v EÚ požiadali o osobitnú dočasnú ochranu a stoja tak mimo azylového procesu. Z Ukrajiny pred ruskou inváziou utiekli asi štyri milióny ľudí.

Počet Sýrčanov a Afgancov žiadajúcich o azyl v EÚ v roku 2022 medziročne vzrástol o 50 percent. Podľa EUAA nárast spôsobilo rozvoľnenie obmedzení spojených s pandémiou COVID-19, ale tiež ozbrojené konflikty a nedostatok potravín vo svete.

V rekordných rokoch 2015 a 2016, keď bol konflikt v Sýrii v patovej situácii, žiadalo o azyl postupne 1,3 a 1,2 milióna ľudí, napísala agentúra AFP.

Odkiaľ bolo najviac žiadateľov?

V roku 2022 bolo medzi žiadateľmi opäť najviac Sýrčanov (132 000) a Afgancov (129 000), na ďalších piatich miestach boli Venezuelčania (51 000), Kolumbijčania (43 000), Pakistanci (37 000), Bangladéšania (34 000) a Gruzínci (29 000).

Výrazne tiež pribudlo maloletých, ktorí žiadali o azyl bez sprievodu, vlani to bolo 43 000 ľudí, najviac od roku 2015, uvádza EUAA.

Sýrska občianska vojna spôsobila podľa OSN najväčšiu migračnú vlnu od druhej svetovej vojny. Konflikt, ktorý v roku 2011 vyvolalo potláčanie prodemokratických demonštrácií, prinútil opustiť domovy podľa odhadov asi 13 miliónov obyvateľov. Z toho značná časť odišla do zahraničia. Do bojov sa postupne zapojili rôzne regionálne i zahraničné sily.

V Sýrii teraz podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) zhruba tri štvrtiny všetkých domácností nedokážu naplniť základné potreby a takmer 15 miliónov ľudí potrebuje nejakú formu humanitárnej pomoci.

Čísla vychádzajú z výskumov OSN uskutočnených pred úderom ničivého zemetrasenia v Sýrii a Turecku na začiatku februára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet