Na hlavný obsah

Podvody pri voľbách v americkej Georgii v roku 2020 sa nezistili

Trump tam prehral o necelých 12 000 hlasov.

Podvody pri voľbách v americkej Georgii v roku 2020 sa nezistili
Ilustračná snímka - Biely dom vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Zvláštna veľká súdna porota nezistila žiadne závažné pochybenia pri priebehu ani pri sčítaní hlasov z prezidentských volieb v americkej Georgii v roku 2020. Porota vyšetrovala tiež možné pokusy bývalého prezidenta Donalda Trumpa zvrátiť volebné výsledky a zistila, že niektorí zo svedkov vyšetrovania mohli klamať pod prísahou.

Trump v Georgii voľby prehral o necelých 12 000 hlasov. Porota podľa sudcu Roberta McBurneyho identifikovala svedkov, ktorí sa mohli pri vyšetrovaní dopustiť krivej výpovede a niektorých z nich odporučila obžalovať. Ich identitu sa však sudca rozhodol nezverejniť, aby sa potenciálne obžalovaní mali možnosť „adekvátne obhájiť“, píše agentúra AP.

McBurney však schválil zverejnenie úvodu, záveru a článku osem správy poroty, kde sa okrem iného píše, že „jeden či viac svedkov sa mohli dopustiť krivého svedectva“. Špeciálna veľká porota začala vyšetrovanie už vlani v máji a správu o svojej činnosti vypracovala 15. decembra.

Republikána Trumpa v prezidentských voľbách v roku 2020 porazil súčasný demokratický prezident Joe Biden. Porážku Trump však dodnes úplne neuznal.

Trumpove kontroverzné činy

Jeho vysoko kontroverzné činy po volebnej prehre v novembri 2020 a začiatkom roka 2021 vyšetroval osobitný výbor Snemovne reprezentantov. Ten ministerstvu spravodlivosti odporučil obžalovať Trumpa z viacerých trestných činov.

Trump sa podľa výboru s demokratickou väčšinou napríklad pokúsil dosadiť nového ministra spravodlivosti Jeffreyho Clarka. Prostredníctvom neho chcel vyvíjať tlak na volebných predstaviteľov v jednotlivých amerických štátoch a legitimizovať svoje víťazstvo.

V súvislosti s Georgiou a Trumpovou „nátlakovou kampaňou“ výbor vo svojom vyšetrovaní pripomenul Trumpov telefonát s Bradom Raffenspergerom, v ktorom ho žiadal, aby „našiel 11 000 hlasov“, ktoré mu chýbali k víťazstvu v štáte. Raffensperger bol jedným zo svedkov zvláštnej poroty.

Porota za osem mesiacov svojej činnosti vypočula 75 svedkov. Medzi nimi boli aj Trumpovi najbližší spolupracovníci ako bývalý newyorský starosta. Rovnako Trumpov advokát Rudy Giuliani alebo senátor Lindsey Graham, píše AP.

Trump už oznámil, že o prezidentský úrad sa bude znovu uchádzať. Kým sa v roku 2024 vo voľbách bude môcť znovu postaviť kandidátovi Demokratickej strany, bude musieť zvíťaziť v republikánskych primárkach. Jeho zatiaľ jedinou prihlásenou oponentkou v nich je bývalá veľvyslankyňa USA pri OSN a bývalá guvernérka Južnej Karolíny Nikki Haleyová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet